Омбудсманът Мая Манолова се срещна с повече от 200 работници от "Тренд фешън текстил" ЕООД в Индустриална зона "Раковски", които потърсиха съдействието й заради неполучени заплати за март.

Шивачките са известени от своя австрийски работодател за откриване на производство по несъстоятелност и закриване дейността на дружеството, в което са работили до Великден.

"Анализирайки случая, работниците не би следвало да се съгласяват на прекратяване на трудовите им правоотношения по взаимно съгласие, защото това ще ги лиши от възможността в максимално дълъг срок да получават обезщетение за безработица от Бюрото по труда, от една страна, а от друга ще създаде проблем при получаването на парите от Фонда за гарантирани вземания на работници при фалит на предприятия, защото там има изисквания", обясни Мая Манолова.

Благодарение на законовите промени, вече съществуват механизми, чрез които служителите вече могат да си получат заработените възнаграждения, но това не може да стане незабавно, а в рамките на два до три месеца, защото реалното прекратяване на трудовите правоотношения ще започне след 1 май.

Мая Манолова и синдикатите искат отмяна на текст от Кодекса на труда

Мая Манолова и синдикатите искат отмяна на текст от Кодекса на труда

Ако депутатите не са склонни на отмяна, то поне да направят промяна

Омбудсманът предупреди служителите да не подписват бланката, подадена им от работодателя, защото не е в техен интерес, тъй като по този начин те ще заявят желание за прекратяване на трудовия си договор по взаимно съгласие, а в момента тече 15-дневен престой по вина на работодателя. Така шивачките ще имат право на две заплати за март и април, плюс обезщетения и извънреден труд от 20 до 60 ч. на човек. Манолова изчисли, че това са приблизително около 320 000 лв.

Работодателят е подал заявление за започване на производство по несъстоятелност, но тъй като молбата е сгрешена, тя трябва да бъде поправена. По думите й, производство по несъстоятелност е важно обстоятелство, тъй като само при започването на такава процедура работниците ще могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземания, но дори работодателят да не го беше направил, от 1 април са в сила законови промени, инициирани от омбусдсмана, които дават възможност на Инспекцията по труда да започне тази процедура от името на работниците.

Омбудсманът допълни, че институцията ще съдейства на работничките за разсрочване на техните кредити пред банковите институции, от което интересът на банките не би се нарушил.

Ощетените работнички от Дупница подават заявления за неизплатените си заплати

Ощетените работнички от Дупница подават заявления за неизплатените си заплати

Над 100 работнички от Дупница вече са подали заявления

Инспекцията по труда са стартирали на 13 април проверка в шивашкото предприятие. Производство е открито на следващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция "Инспекция по труда" Пловдив. Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави на 17 април документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснява, че е болно.

Инспекцията по труда продължава действията за връчване в рамките на закона на задължително за изпълнение предписание за изплащане на дължимите възнаграждения в определени срокове и търсене на административнонаказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да следят случая и да предприемат всички действия в рамките на своята компетентност, за да бъдат защитени правата на работещите.

Работодателят е входирал на 11 април в Окръжен съд Пловдив искова молба за откриване на такова производство. Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците и служителите ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.