Кампанията "Великден за всеки" е насочена към възрасните хора и е свързана с получаването на великденски надбавки, без значение дали правителството е постоянно или служебно.

Това изтъкна общественият защитник Мая Манолова в ефира на БНТ на въпрос в какво се състои т. нар. кампания "Великден за всеки".

Тя посочи, че всеки, който иска да се включи, може да изпрати SMS на номер 1255 или да дари пари или храна. Манолова посочи, че е открита и банкова сметка, която може да се види на сайта на омбудсмана или на сайта на Българския червен кръст.

"Направете едно добро дело към наближаващия светъл празник", апелира Манолова.

Тя добави, че по данни на експерти годишно в България се изхвърлят над 700 000 тона храна, които се унищожават от страна на българските домакинства и производителите.

На въпрос защо стартът на кампанията "Великден за всеки" започва от училищата, Манолова заяви, че това е една съпътстваща кауза, която да бъде насочена към децата, за да им бъде обяснено, че не трябва да се изхвърля храна.

Дарение вместо цветя за първия учебен ден

Дарение вместо цветя за първия учебен ден

Учители масово се обединиха около инициативата

"С каузата ние целим да подтикнем децата към уважение на храната и на баба и дядо. Възрастните хора имат нужда от любов, почит, уважение и съпричастност от българското общество", допълни омбудсманът.

Манолова коментира и храната в училищата и детските градини.

"Нашата амбиция, която стои на дневен ред, е да влезем във всички български училища и да обясним и демонстрираме пред децата кои са здравословните храни и кои не", уточни тя.

Манолова изрази и съжаление, че поради нездравословното хранене на децата всяко четвърто дете е с наднормено тегло, а всяко шесто - със затлъстяване.

По думите ѝ, решението, което трябва да се вземе, е, че трябва да се изградят ясни правила за това на какви изисквания трябва да отговоря храната и след това да се търси нейната цена.

На въпрос какви са изводите и къде е коренът на проблема с ЧЕЗ, Манолова се застъпи за интересите и нуждите на българските граждани. Тя допълни, че проблемът с електроразпределителното дружество попада във всеки един дефект на прозрачност, липса на яснота за това кой е купувачът и за това, че държавата няма думата.

"Контролните органи трябва да си свършат работата и да има промени в българското законодателство", настоя тя.

Според нея Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да контролира електоразпределителното дружество чрез промени в законодателството.

Сделката за ЧЕЗ не води до поскъпване на тока, уверява КЕВР

Сделката за ЧЕЗ не води до поскъпване на тока, уверява КЕВР

Иванов счита, че е крайно време тази истерия да бъде прекратена

Манолова отсече, че най-големият проблем е липсата на доверие към ЕРП-тата, липсата на доверие в КЕВР и липсата на доверие в държавата.

Омбудсманът засегна и темата за "Форума за личния фалит". Тя добави, че в България няма такъв закон за лични фалит и това води до тотално опропастяване на живота на хората. Манолова уточни, че изходите от тази ситуация са два - да се скриеш от кредиторите си или през Терминал 2 да се замине за чужбина.

На въпрос ще се разработи ли скоро такъв закон, тя заяви, че от началото на тази година се работи по Закон за личния фалит.

"На 27 март 2018 г., той ще бъде представен в "Дома на Европа", където ще се изясни какво включва и кой може да участва в него", каза още омбудсманът.