Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Министерството на финансите, в което изразява категоричното си несъгласие с Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен Депозитар" АД в т.нар. Регистър А, публикувана за обсъждане на интернет страницата на министерството.

Общественият защитник излага аргументи срещу мерките, заложени и в проекта, с които държавата възнамерява да разреши многогодишния проблем с т.нар. "спящи акции" на граждани, придобити от масовата приватизация, които се намират в неактивни сметки.

Работодателите предлагат алтернатива на изземането на "спящи" акции

Работодателите предлагат алтернатива на изземането на "спящи" акции

Бизнесът иска отмяна и на тази Концепция

Според Манолова документът предвижда отнемане на собствеността върху акциите, без съгласие на собствениците и без компенсация.

По думите ѝ не е справедливо и конституционосъобразно отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им без компенсация и без да им се даде възможност за достъп до очакваните финансови ползи от процеса на "събуждане" на акциите". 

Омбудмснът подчертава, че проблемът със "спящите акции" засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лева.

Близо 3 млн. души могат да загубят акциите си от масовата приватизация

Близо 3 млн. души могат да загубят акциите си от масовата приватизация

От АИКБ искат да се оттегли Концепцията за личните сметки на Централния депозитар

В подкрепа на позицията си срещу механизма за "събуждане" на "спящите акции" омбудсманът изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова системата за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

Припомняме, че в петък работодателите поискаха отмяна на становището, което предвижда да "приватизира" непотърсените акции от масовата приватизация. Те предложиха и да се предвидят мерки и възможности за дистанционно управление на тези малки пакети акции.