Омбудсманът Мая Манолова изпрати нова препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заради десетките жалби и сигнали на граждани за проблемите при купуването на е-винетки.

Тя препоръчва на министър Аврамова да предприеме действия за коригиране на грешно въведените данни на превозни средства, ако ли не, да се възстановят платените от шофьорите суми, както и да се обърне внимание за подобряване на административното обслужване на лица с намалена работоспособност.

На предходната си препоръка до МРРБ, в която омбудсманът настояваше да не се глобяват гражданите докато системата за е-винетките започне да работи без сривове, Манолова получи отговор, че "системата работи ефективно".

Проблем при закупуването на е-винетки

Проблем при закупуването на е-винетки

Работи се по отстраняването на проблема, уверяват от АПИ

В новата си препоръка Манолова обръща внимание, че при грешно въведени данни на превозното средство нямало възможност за корекция, а платените суми не се възстановявали.

По думите ѝ на практика се изисква двойно плащане за едно и също превозно средство.

"Да се усвояват по този начин средства е неправилно, незаконосъобразно и неморално", подчертава омбудсманът.

Хора в неравностойно положение сигнализирали за това, че АПИ не спазва нормативно установения срок за потвърждение на генерираните годишни електронни винетки. На сайта на агенцията липсвала такава информация.

В тази връзка омбудсманът заявява, че не може да се съгласи с министерството, че системата работи ефективно.

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

Срокът до 15 януари е некоректно определен, смята омбудсманът

Припомняме, от 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба на електронни винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца ТОЛ управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба на е-стикери. Системата не работеше, а на граничните пунктове дори нямаше монтирани терминали.

Премиерът Борисов даде срок до 15 дни всички проблеми да бъдат решени, въпреки че още на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едва в края на месеца.

Отстранени са техническите проблеми с купуването на е-винетки

Отстранени са техническите проблеми с купуването на е-винетки

Винетките не може да се купуват чрез Националния доставчик на услуги

Скандалът струва 4 уволнения в АПИ. Първо бяха депозирани три оставки в Пътната агенция.

Впоследствие Бойко Борисов поиска и получи оставката и на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

На 31 януари пък  възникна технически проблем при закупуването на е-винетки чрез Националния доставчик на услуги, с който Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) има сключен договор за разпространение. Малко по-късно през деня проблемът беше отстранен.