Бащата на изоставеното бебе в "Люлин" е посетил Дирекция "Социално подпомагане"-Люлин и заявявил, че желае да изостави детето си, тъй като майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото то много плаче и това им нарушава спокойствието. При посещението си той е бил заедно с майката на бебето. Когато служителите на ДСП са ги помолили да удостоверят самоличността си двамата са напуснали дирекцията заедно с детето, без да предоставят повече информация.

Това става ясно от съобщение на Дирекция "Социално подпомагане".

По-късно същия ден постъпва сигнал от 9-то Районно управление към СДВР, че е изоставено бебе на възраст около 6-7 месеца в столичния ж.к. Люлин. Според данните от сигнала детето е оставено пред вратата на апартамента на неговия дядо детска кошничка с бележка "Ние не можем да го гледаме, по-добре социалните".

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Детето е транспортирано от Спешна помощ и социалните работници в Дом за медико-социални грижи.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него. По информация на пресцентъра на МВР към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

С медицински експертизи установяват защо е изоставено бебето в "Люлин"

С медицински експертизи установяват защо е изоставено бебето в "Люлин"

Родителите нямат криминални регистрации

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

От социалните се ангажират да окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги - консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето.

В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството.

Задържаха родителите на изоставеното бебе в "Люлин"

Задържаха родителите на изоставеното бебе в "Люлин"

Майка е на 24-години, а бащата на 28

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че ще бъдат назначени експертизи, за да бъде установено психичното състояние на родителите и причината за изоставянето на детето. Двамата родители бяха задъражи днес. 

Вчера вечерта беше получен сигнал за изоставено 6-месечно момченце, намерено на стълбищна площадка в блок в ж.к. "Люлин".