Майките от инициативата "Системата ни убива" настояха експертните решения на ТЕЛК да бъдат валидни два месеца след приключване на епидемичната обстановка, съобщи БНТ.

Ако искането им не бъде изпълнено, те са готови да протестират пред Министерство на здравеопазването.

Аргументът на майките е, че за да подготвят нужните за явяване пред комисиите документи, се налага хората с тежки заболявания да обикалят редица здравни заведения и така се увеличава рискът да се заразят с COVID-19.

Вера Иванова от "Системата ни убива" коментира пред БНР, че расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват по няколко пъти.

Здравният министър си затварял очите за децата с увреждания

Здравният министър си затварял очите за децата с увреждания

В сила е стара нормативна уредба

"От това нещо зависи животът на този човек. Остане ли без ТЕЛК, той остава без 100-те-200 лв. доходи, което го обрича на глад. Хората са принудени, за да имат малко да се хранят, да минават на тези комисии. До скоро личните лекари лекуваха само по телефон. Хората с увреждания, онкоболните са пуснати пред първа линия да обикалят болници, да пътуват от град в град, където има огнища. Чакаме отговор от Министерството на здравеопазването", каза тя.

Иванова припомни, че подобно решение - за удължаване срока на решенията на ТЕЛК с 2 месеца след изтичане на извънредното положение, бе взето заради кризата с коронавируса през април.

Родители обявиха социалния закон за фашистки

Родители обявиха социалния закон за фашистки

По думите й в закона има доста нередности