С редица мероприятия в страната се отбелязват 200 години от рождението на революционера, публициста и писателя Георги Раковски. Пред паметника на Раковски в столичната Борисова градина се поклониха вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Днес в навечерието на нашите собствени тук политически страсти трябва да пазим завета на Раковски и да се запитаме дали имаме държавност, държава на правила, в която се зачитат човешки права, в която законите са еднакви за всички. С такива думи се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си, посветено на "един голям българин, на една невероятна личност."

Каракачанов: Най-важната задача сега е да се подготви бюджетът за армията

Каракачанов: Най-важната задача сега е да се подготви бюджетът за армията

Който не храни своята, храни чужда армия, напомни той

"Представете си днес в 21 век как можем да нарисуваме портрета и да опишем един човек публицист, господар на словото на българския език, дипломат, гъвкав, умен, владеещ няколко езика - стари и нови, човек с невероятна енергия, който провидя бъдещето на държавата, тогава, когато все още я нямаше. Човек, който на теория изгради българската държавност преди свободата на България. Човек, който днес отпреди два века ни казва нещо: "Хей, българи днес свободна държава имате, но пазете държавността".

По думите на Йотова може би там някъде, преди около два века, са го смятали за странен, ексцентрик и дори малко хаотичен, но Раковски е човек, дръзнал да прави българска армия тогава, когато все още е нямало държава.

"Човек, който беше завладян от романтичния повей на целия свят, който познаваше добре. Човек, който за първи път сред българската тогавашната интелигенция провидя, че няма как да решават съдбата на малка България и на този народ, ако не го вплетеш в цялата глобална тема за Източния въпрос", каза Йотова.

По думите й Раковски показал на целия свят, че българите не са просто един етнос, народ със своя история и народ със свое бъдеще. Отправна точка в живота на Раковски е образованието - децата да знаят четмото и писмото, защото няма как да познаваш народа и как да градиш бъдещето, ако не знаеш кой си, ако не знаеш писмото, четмото и ако не си достатъчно силен, за да бъдеш съперник на всички, които те заобикалят, обобщи вицепрезидентът.

Снимка 527018

Източник: БГНЕС

"Човек, който провидя с една актуалност отпреди два века, че няма как да вървим сами, че трябва всички балкански народи заедно да воюват за българската свобода. Какво е това - орис или житейска несправедливост? Големите имена и герои на българската национално освободителна революция имат кратък живот - Ботев, Левски и Раковски, но тази кратка биография написа историята на цяла България, историята на нацията и на народа ни. Днес такива ни хора ни липсват, такива хора, които прекараха всичката своя дейност и целия своя живот през българското, през българското минало, българския род, българския бит и българското бъдеще", каза още вицепрезидентът.

Йотова се надява днес отново да имаме нашите съвременни герои, които не мислят за себе си. Казваше Раковски: "Аз мога да имам всичко, но преди мен стои България. Поклон пред паметта му!", завърши Илияна Йотова.

От своя страна заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов заяви, че когато говорим за юбилей и история, винаги трябва да помним, че историята се прави от хората, а голямата история се прави от големите личности.

Снимка 527017

Източник: БГНЕС

Чобанов изреди качествата на "безсмъртния Раковски" и го определи като публицист, полиглот, издател, организатор, идеолог, революционер, водач, вдъхновител, учител, поет, писател, дипломат, четник и водач на легии. "Това са все черти от една безкрайно богата палитра на таланта и всестранната му дейност. И няма никакво съмнение, че след Паисий Хилендарски, издигнал високо пламъка на българския дух, именно Георги Раковски се яви определящата и насочващата фигура на българското национално възвисяване, апотеоз на българското Възраждане и въплътил в личността си безкрайния талант на онзи наш вече митичен, самосъздал се и самоизвисил се възрожденски елит, съумял да навакса за няколко десетилетия огромните празноти, отделящи българите от останалите европейски народ и осъществил борбите за църква, училища и държавност за българската свобода", каза още Чобанов.

По думите му Раковски с право е считан за създател на българската етнография и един от първите ни големи историци, работил при изключително трудни условия, но успял да утвърди трайния интерес на следващите поколения към изучаването на българската история.

"По църковния въпрос отхвърля всякакви компромиси и настоява за независима българска църква. Бори се безкомпромисно за българското образование, без чуждо влияние, насърчава Васил Априлов за скъсване с чуждопоклоничеството и създаването на първото българско класно училище - легендарната Априловска гимназия. Несъмнено най-важният принос на Раковски е начертаването и поемането по пътя за постигане на българската свобода. Със собствени сили и средства, със системност и единен координационен център, със своя привременен закон за народните горски чети, Раковски полага основите на това, което скоро след него Левски ще доразвие във всенародно движение", разказа Чобанов.

Каракачанов иска сериал за Раковски, уверен, че ще събере повече зрители от сапунки
Обновена

Каракачанов иска сериал за Раковски, уверен, че ще събере повече зрители от сапунки

Раковски не е бил надъхан революционер, а добър анализатор

В заключение той обобщи, че идеите и делата на Раковски са възприети от Панайот Хитов, Филип Тотю, Христо Ботев, Васил Левски. "Нима може да има по-голямо признание за един учител, че ученикът му се е издигнал до върха на народната признателност и се е превърнал в Апостола на свободата. Учител и следовник Раковски и Левски, техните знайни и незнайни приятели са бащите на българската свобода, на днешната ни държавност, на нашето човешко достойнство. Поклон пред гениалният идеолог на българската свобода Георги Раковски", завърши Чобанов.

От 13 април в Галерия на открито в градината на Народен театър "Иван Вазов" е експонирана изложбата "Любовта към отечеството превъзхожда всичките световни добрини", посветена на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски (1821-1867).

Тя е организирана от Държавна агенция "Архиви" в партньорство с Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и с финансовата подкрепа на Столична община.

Показаните документи са подбрани от Централния държавен архив, държавните архиви в страната и Българския исторически архив на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". В тях се представят животът и делото на Георги Раковски като революционер, поет, публицист, енциклопедист, филолог и идеолог на българското национално-освободително движение.

Посетителите на експозицията ще имат възможност да се запознаят с негови ръкописи, биографични бележки, публицистично наследство, кореспонденция, снимки, гравюри и други архивни документи. Заглавието на изложбата е цитат на самия Георги Раковски от неговото "Житие" и е своеобразен ключ за разбиране на неговото богато идейно и творческо наследство. Акценти са любопитни случки от бележника на Раковски като войвода, плановете му за освобождение на Българите, редки фотографии и други.

Експозицията може да бъде видяна до 25 април 2021 г.

В две изложби чрез документи Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" представя моменти от живота и дейността на Георги Стойков Раковски. Националната библиотека отбелязва 200 години от рождението му с откриване на експозициите "Мъдрост с храброст в едно" и "Галерия на достойнството".

Сутринта бе открит барелеф на Георги Раковски в едноименната военна академия.