От Медицинска федерация КТ "Подкрепа" настояват за достойно заплащане на специалистите по здравни грижи и всички работещи в системата на здравеопазването. Това съобщават те в писмо до медиите във връзка с днешния протест на медицинските работници.

Те подчертават, че предвидените заплати в КТД в отрасъл "Здравеопазване" за 2019 г трябва да бъдат спазвани и да се намери механизъм да бъдат подпомогнати в своята работа общинските и областни болници, както лечебните заведения собственост на МЗ.

По думите им трябва да се подпомогне и системата на детското и училищно здравеопазване, за да се създадат необходимите условия за достойно заплащане на труда на работещите.

От медицинската федерация са категорични, че заплатите на работещите в Регионалните здравни инспекции не отговарят на тежкия труд, който полагат.

Според тях създалото се положение е следствие на системно допускани грешки в системата на здравеопазването в продължение на много години, като Медицинска федерация е предоставяла на няколко поредни министри на здравеопазването свои предложения, подплътени с разработки и анализи за конкретни промени.

От КТ "Подкрепа" напомнят, че още през 2018 г са стартирали кампания за достойно заплащане на нощния труд с искане за конкретни промени в нормативната уредба. Тези искания са били внесени и в национален съвет за тристранно сътрудничество.