Едва около 15 медицински сестри, начело с бившата медсестра Мая Илиева се събраха на протест пред сградата на Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести под мотото "Не на репресиите срещу медицинските специалисти".

Въпреки малобройния протест, пред болницата имаше засилено полицейско присъствие. Медицинските сестри издигнаха и други плакати, с които ясно показаха какво искат - "Да на милосърдието, Да на достойния труд, Да на достойното заплащане и Не на търговията със здраве".

Надежда Маргинова, медицинска сестра от Сливен коментира за News.bg, че исканията на медицинските сестри не са се променили от повече от година, но в момента са на протеста, за да изразят подкрепата си за неподписването на договора на Синдиката на българските медици - Мая Илиева.

Маргинова негодува, че продължават репресиите над нейни колеги в цялата страна, които са подложени на репресии и натиск. Така медицинските специалисти били карани да напуснат работа или да бъдат уволнени поради една или друга причина.

Тя посочи, че най-болезнената тема за медсестрите е без търговски дружества в здравеопазването, една стартова заплата в размер на две минимални работни заплати, увеличаване на нощния труд в размер на 3 лева на час и промяна на категорията на труд в по-ниска.

По сигнали на медицинските сестри не всички болници в страната са получили обещаните от правителството по 1 000 лева за медиците на първа линия в борбата срещу коронавируса.

"Проблемът е в критериите на наредбата, което е обидно, защото дори и един пациент да се обслужи - ти си бил в риск и си си свършил задълженията", каза още Маргинова.