57% българите поставят на първо място за най-значимо събитие през 2019 г. местните избори. Това показват данни от последното проучване на "Барометър", проведено в предиода 15-19 декември между 912 души над 18 годишна възраст.

54,8% от анкетирани се вълнуват дискусиите, гласуванията и протестите по пакета "Мобилност", който пряко засяга българските превозвачи.

23,4% пък посочват изборите за Европейски парламент като най-значимо събитие през тази година.

Анкетираните посочват хакерската атака срещу НАП (35,7%), скандалите в БФС и загубите на българския национален отбор по футбол (21,9%), както и летния туристически сезон и фалитът на "Томас Кук" (15,7%), който засегна отделни региони на страната и туристическия бранш като цяло.

Значително по-малък интерес е предизвикал изборът на главен прокурор (7,2%), а Апартаментгейт, който избухна в първата половина на миналата година, се помни от 10%.

Позитивна новина е и изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ (9,9% от анкетираните).

На въпрос ако парламентарните избори бяха днес, за коя политическа сила бихте гласували, ГЕРБ отново би била водеща политическа сила с 20,3% одобрение. На второ място след тях анкетираните поставят БСП с 14,6%.

Патриотите запазват позициите си и биха били парламентарно представени с подкрепа, изравнена с тази за ДПС - 5,8%.

Снимка 458447

Източник: "Барометър"

"Новият играч" на политическата сцена - партията на Слави Трифонов, която все още очаква регистрация, към момента е малко под чертата и времето ще покаже до каква степен ще привлече протестен вот и гласове на колебаещите се. Засега формацията "обира" избиратели от БСП, както и от някои по-малки залязващи партии, като тази на Веселин Марешки и "Атака".

"Демократична България" би била подкрепена от 3,4% от анкетираните, но при избори на национално ниво в техен ущърб е, че успяват да привлекат привърженици предимно в столицата и големите градове. Мая Манолова вече няколко пъти заявява, че не възнамерява да прави политически проект, но все пак такъв биха подкрепили 1,2%.

По отношение на това какво си пожелават българите за предстоящата 2020 г. 69,1% от българите си пожелават лични успехи и реализация през 2020 г., следвани от желанието за по-високи доходи (56%).

За разлика от миналата година обаче семейното щастие (54,8%) успява да изпревари леко дори традиционно българското пожелание за здраве (52,6). На късмета си през идните 12 месеца ще разчитат 36,5%.

Снимка 458448

Източник: "Барометър"