От 1 януари никой пенсионер няма да получава по-малко пари, отколкото е получавал досега, а някои ще получават и повече. При преизчисляване на пенсиите по новата формула, добавката от 50 лева остава. Това заяви пред националната телевизия икономистът Мика Зайкова.

"Работата е там, че пенсионната система е жестоко дебалансирана. От 2 млн. и 44 000 пенсионери, 1 млн. и 50 000 взимат минимална пенсия. Това са хора с различен принос. Затова решихме, че ще поправим първия стълб, но трябва да се направи анализ. На втория стълб пък трябва да се даде малко свобода. Това може да стане, като на пенсионноосигурителните дружества се разреши да правят и малко по-рискови операции или това да бъде разрешено от всеки, който желае да позволи това на своето пенсионноосигурително дружество", обясни Зайкова.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 25 декември, уверяват от МТСП

Пенсиите ще бъдат увеличени от 25 декември, уверяват от МТСП

Изплащането на преизчислените пенсии било гарантирано през цялата 2022 г.

Тя е оптимист, че водените в продължение на седмица преговори с "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и ИТН ще доведат до съставяне на правителство, тъй като по време на тези преговори са търсени пресечните точки.

Зайкова коментира темата за разпределението на финансите, като поясни, че по време на разговорите Асен Василев от "Продължаваме промяната" много точно е насочвал предложенията на участниците към възможностите на евентуалния бюджет.

По думите ѝ бюджет 2022 трябва да бъде реален и ефективен.

"Ако успеем с мерките, които сме предвидили, да свием сивата икономика, тогава ще има пари за всичко, което засега предвиждаме. Целта е повече да няма корупция, да няма кражби и да се свие сивата икономика", допълни Зайкова.

Мика Зайкова: В 46-то НС имаше повече его, отколкото диалог и политика

Мика Зайкова: В 46-то НС имаше повече его, отколкото диалог и политика

Обвини Николай Василев за изчезнали средства през 2004 година