Предложенията на българската делегация, която представи и защити позицията на държавата за опазване на Национален парк "Пирин" на заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн, получиха пълен консенсус. Това става ясно от официално писмо от прес офиса на вицепремиера Валери Симеонов, който беше начело на делегацията.

Консенсусът потвърждавал устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк, пише още в писмото.

11 държави извън ЕС искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин

11 държави извън ЕС искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин

Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка. Такава оценка не се изисква от законодателството на България и ЕС. Според пресслужбата на Симеонов такава оценка би блокирала развитието на региона за десетилетия напред.

Новото редактирано решение позволява разширяване на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин". То изисква България да се придържа стриктно към законовите рамки, за да не се увреди стойността на обекта.

Валери Симеонов поканил представителите на Комитета да посетят Банско и Национален парк "Пирин" след като защити позициите на страната ни в целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитието на туризма.

Еколози протестираха срещу плановете за Пирин, магистрала „Струма“, АЕЦ „Белене“

Еколози протестираха срещу плановете за Пирин, магистрала „Струма“, АЕЦ „Белене“

Близо 30 неправителствени групи от страната...

От своя страна обаче от природозащитната коалиция "За да остане природа в България" настояват, че правителството е твърдо решено да сече и застроява Национален парк Пирин. Природозащитниците обвиняват българската делегация, която присъства на срещата на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, в лобизъм.

Коалицията твърди, че за правителството са по-важни частни икономически интереси, отколкото опазването на Националния парк.

По мнение на природозащитниците правителството се е договорило с 11 държави, които участват в комитета, но са извън ЕС, да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин.

ВАС даде ход на делото срещу промените в плана за Пирин

ВАС даде ход на делото срещу промените в плана за Пирин

В 10-дневен срок приемат писмени бележки

Припомняме, държавите, поискали промяна на доброто проекторешение за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.

Подготвеният нов план за управление предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо регламентираното към момента както и сечи на горите върху 60% от територията на парка, посочват природозащитници.

Коалицията "За да остане природа в България" ще продължи да отстоява Пирин да бъде непокътнат, използвайки всички лостове на гражданското общество, обещават в позицията си природозащитниците.