Министерство на отбраната представи информация за бойната техника на сухопътни войски, която ще бъде представена на военния парад на 6 май - Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

Лек автомобил с повишена проходимост брониран "Мерцедес" G 270FB-6, Предназначен е за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи. Той има монтиран люк с възможност на завъртане на 360 градуса и застопоряване във всяко едно положение. Може да се монтира 7,62 мм и 12,7 мм картечница. Двигателят е тип - дизелов с максимална скорост на движение 120 км/ч.

Бронираната машина "Хамър". Предназначена е за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи, патрулиране, и конвоиране на механизираните формирования. На машините се монтира 7,62мм картечница. Двигателят е 6,5 литров дизелов с турбокомпресор. Мощността му е 190 конски сили, който развива максимална скорост от 110 км/ч.

Бойна бронирана колесна машина "Comando select". Предназначена е за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7мм. картечница "Браунинг М2 калибър 50", сдвоена с 40мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76мм. димни гранати. Машините разполагат с 6- цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини "Comando select" са доставени за контингента ни в Афганистан по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) на САЩ.

Бойна бронирана колесна машина "Guardian". Предназначена е за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7мм. картечница "Браунинг М2 калибър 50", сдвоена с 40мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76мм. димни гранати. Машините разполагат с 6- цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини "Guardian" са използвани до 2012г. от контингентите ни в Афганистан.

Бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1. Оборудване със съвременни дизелови двигатели и автоматични скоростни кутии. Въоръжението е с 14,5 мм куполна картечница с прицелна далекобойност - 2000 м и 7,62 мм картечница с прицелна далекобойност - 1500 м. Екипажът на машината е от 7-9 души с десант. Развива максимална скорост на движение 80 км/ч, а при плаване 9-10 км/ч.

152 мм оръдие гаубица Д-20. Предназначена е за унищожаване на артилерийски и други огневи средства на противника. Има следните характеристики: тегло в походно положение - 2,6 тона, тегло в бойно положение 2,7 тона, с разчет от 10 души. Максималното разстояние на стрелбата 17 400 м и скорострелност 4 изстрела в минута.

Реактивна система за залпов огън БМ-21 "ГРАД". Предназначена е за унищожаване и подавяне на живата сила, огневите средства и опорните пунктове на противника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се извършва за 20 секунди. Разчетът е от 6 души. Максималното разстояние на стрелбата е 21 км.

122 мм самоходна минохвъргачка Б1 - 10 "Тунджа". Предназначена е за подавяне и унищожаване с навесен огън живата сила и огневите средства на противника, както и за разрушаване на полевите му отбранителни системи. Машината е бронирана от плаващ тип и разполага с четири души екипаж.

122 мм самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика". Предназначена е за подавяне и унищожаване на живата сила и огневите средства на противника, разрушаване на полеви съоръжения, разчистване на проходи в минни полета и борба с танкове, артилерия и автомобили на противника. Разполага с екипаж от 4 души. Максималната далечина на стрелбата е 15 200 м.

Бойна машина на пехотата БМП-23. Бойната машина е бронирана, верижна от плаващ тип с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжението е 23 мм автоматично оръдие и 7,62 мм картечница сдвоена с оръдието. Максималната скорост на движение на машината е 62 км/ч, а при плаване 5 км/ч. В боекомплекта машината разполага с противотанкова двуканална система за управление 9П135М и установка за изстрелване на снаряди.

Бойна машина на пехотата БМП-1. Бойната машина е бронирана, верижна, плаваща, с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжена е с 73 мм гладкостволно оръдие и сдвоена към него 7,62 мм картечница. Максималната скорост на движение е 65 км/ч, а при плаване - 7 км/ч. В боекомплекта на машината е включен преносим противотанков управляем комплекс за борба с бронирани цели на разстояние от 500м до 3000м.

Танк Т-72, който е основна бойна верижна машина на Сухопътните войски с мощно въоръжение, сигурна бронева защита и висока маневреност. Въоръжен е с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62мм. картечница и една 12,7мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

Тактически ракетен комплекс ТРК "Точка". Предназначен е за поразяване на ракетни установки, пунктове за управление, летища, хранилища и високоточни оръжия на противника. Далекобойността на ракетния комплекс е от 15 до 75 км. Разчетът е от четирима души.

Зенитно-ракетен комплекс "ОСА-АКМ". Мощно огнево средство за защита на механизираните подразделения от ударите на въздушния противник. Зенитно-ракетния комплекс "ОСА-АКМ" е автономен и е най-модерният комплекс на въоръжение в ПВО на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели на малки и средни височини във всякакви метеорологични условия и в сложна радиоелектронна обстановка. Комплексът унищожава цели на височини от 25 до 5 000 метра и на разстояния до 10 500 метра, движещи се със скорост до 500 метра в секунда. Има възможност да обстрелва цел с две ракети едновременно. Разчетът му е от 5 души.

Местят голямо количество военна техника от провинцията в София

Местят голямо количество военна техника от провинцията в София

Тя ще бъде концентрирана на летище Доброславци