Силно завишено търсене на информация, умерено притеснение от ситуацията в страната и положителна оценка за адекватността на предприеманите от властите мерки срещу разпространението на коронавируса. Това показва проучване на агенция "Алфа Рисърч" , проведено между 29 февруари и 8 март 2020г. сред 1015 души у нас.

75% от българите следят ежедневно какво се случва в страната относно разпространението на коронавируса, 19% - от време на време, а незаинтересованите са едва 6%.

Двама от всеки трима смятат, че вирусът ще продължи да се разпространява, като ще засегне както България, така и всички страни в Европа. ¼ пък вярват, че епидемията скоро ще отшуми и светът ще се върне към нормалния си ритъм на живот.

55% от сънародниците ни са загрижени от потвърденото наличие на вируса в страната, но следват препоръките на официалните власти, 34% не са особено притеснени, а силно притеснени се чувстват 11%.

ВМА: Пациенти от "Пирогов" са с коронавирус

ВМА: Пациенти от "Пирогов" са с коронавирус

23 проби, обработени в лабораторията на УМБАЛ "Света Марина" - Варна, са отрицателни

С по-загрижено поведение, следващо препоръките на специалистите, но без признаци на паника, се открояват най-вече жителите на големите градове и средните поколения.

Проучването показва, че сред младите се наблюдават най-високи нива на тревожност, но не непременно съпроводени със стриктно спазване на препоръките, а най-възрастните, които са в потенциално най-рисковите възрастови групи, са най-малко разтревожени. Тази на пръв поглед парадоксална картина отразява начина на живот на хората: притеснението на младите се подхранва от факта, че те са сред най-активно общуващите и пътуващи българи и обратно: по-слабата мобилност на мнозинството от най-възрастните жители им дава частично спокойствие, посочват от "Алфа Рисърч".

Относно индивидуалните мерки за предпазване от коронавируса 52% залагат на засилената лична хигиена, като колкото по-млади и мобилни са хората, толкова повече разчитат единствено на нея. Значително по-нисък дял (20% - 23%) са склонни засега да ограничат контактите и пътуванията си. Най-притеснените прибягват до запасяване с продукти (12%), повишено внимание за наличието на симптоми (10%) и постоянното използване на медицинска маска (9%). Най-слабо загрижената една трета от хората пък не предприема никакви специални мерки.

Не обсаждайте болниците, призова проф. Мутафчийски

Не обсаждайте болниците, призова проф. Мутафчийски

Щабът: Болниците ще останат да работят като болници

Действията на властите за ограничаване разпространението на коронавируса в страната получават положителна оценка от обществото - според 67% от сънародниците ни предприеманите мерки са релевантни на ситуацията. 19% са на мнение че те трябва да са по-строги, а 14% са неудовлетворени, че се налагат ненужни ограничения. Най-възрастните и най-малко притеснени хора имат очаквания за още по-строги мерки, докато най-младите и най-загрижени от разпространението на заразата ги намират за прекалени.

Проучването показва, че в първите дни след установяването на случаи на коронавирус у нас има засилено търсене на информация и повишено внимание към проблема, но не и паника.

Мерките, които властите предприемат за справяне с проблема, се оценяват като адекватни, но същевременно има ясно изразено нежелание за по-радикални промени в ежедневието - най-вече сред по-младите и активни поколения, и особено в по-дългосрочен план.

Да не се блокира държавата, но да се промени социалният живот, съветва Ангел Кунчев

Да не се блокира държавата, но да се промени социалният живот, съветва Ангел Кунчев

Всички изследвани проби за коронавирус до момента са отрицателни