Повече от половината жители на София, определени за получатели на хранителна помощ от ЕС, не са взели хранителните пакети, съобщи БНР.

В тези пакети има дълготрайни храни - брашно, спагети, ориз.

В цялата програмата са включени 300 000 души, но мнозина от тях не са си взели пакетите. БЧК за поредна година изпълнява в партньорство с Агенцията за социално подпомагане тази програма за раздаване на храни на най-нуждаещите се в страната, заяви заместник генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска.

"За момента БЧК е раздал в страната средно над 80%. Но има моменти, в които в големите градове хората не идват да си получават продуктите. В София например 42,7% към момента са дошли да си получат храните, т.е. по-малко от половината", обясни Тодоровска.

Пунктовете ще работят до 28 февруари в няколко области, където хората не са получили помощта. До тогава от 9 до 16,30 часа във всеки работен ден ще има отворени 9 пунктове за раздаване на пакетите с храни в София. Такива ще работят и в областите Добрич, Варна, Бургас, Пловдив, Видин, Кърджали и Плевен.

"Това са местата, които сме идентифицирали най-нисък процент на раздаваемост", каза допълни Тодоровска.