Момченце от гр. Шумен е сред първите бебета, родени в началото на новата 2022 година, съобщи БГНЕС. В 1 часа след полунощ в родилно отделение е проплакало момченце, родено нормално. Бебето и 20-годишната майка са в добро състояние. Момченцето е високо 52 сантиметра, с тегло 3,450 килограма, а името му все още е тайна. Към момента, според официалната информация няма данни да има по-рано родено детенце в първите часове на 2022 г.

"Първото бебе, което се роди в нашата болница, дойде час след настъпването на новата година, това е момче с тегло 3,450 грама, бебето е здраво, доносено, нормално родено бебе. Майката е на 29 години, за нея това е първа бременност и първо раждане... много се радвам ,че първо е нашето бебе, това за мен е добър знак за една предстояща добра, благодатна година", каза д-р Лиляна Куздова от МБАЛ-Шумен.

По информация на БНР рекордно малък брой бебета са се родили в ловешката болница през изминалата 2021 година. В тази болница са родени едва 102 бебета през изминалата година, при 130 през 2020 г. и 209 преди три години.

Последното проплакало бебе в ловешката болница е родено на 30 декември. То е момченце и се е родило почти 2,5 кг. И ръст 48 см. Майката Исперанса Василева e от Луковит и е на 15 години. Това е нейно първо дете.

Като една от причините за по-малкия брой бебета през 2021 година е фактът, че отделението беше преустановило дейността си почти два месеца - от декември на 2020 г. до средата на януари 2021 г. заради заболяване на част от персонала и липсата на лекари.

Към момента в отделението има шестима лекари, като трима от тях пътуват от други градове. Акушерките са пет, което е недостатъчно за областна болница.