През пролетта на тази година стана ясно, че причина за смъртността на делфините, чиито тела бяха взети за аутопсия и изследвания от италиански учен, е заразно заболяване - морбили. Какви са подробностите от заключенията на специалистите и актуалната ситуация с намерените мъртви китоподобни по българския бряг на Черно море през тази година пита, чрез парламентарен въпрос, председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Във въпроса е записано, че трите вида черноморски делфини - афала, муткур и обикновен делфин са защитени видове, включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Съгласно законодателството е забранено тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, а вземането на намерени мъртви екземпляри е позволено само по процедура, утвърдена от компетентния орган.

Проверяват дали военните учения в Черно море са причина за смъртта на делфини

Проверяват дали военните учения в Черно море са причина за смъртта на делфини

Регулярно давали разрешения за италиански отпадъци да бъдат транспортирани у нас

През последните няколко години се регистрира увеличаване на броя на откритите мъртви делфини по крайбрежието. Това предизвика сериозно притеснение сред обществото и поради липса на потвърдено научно мнение, бяха лансирани различни предполагаеми причини. От страна на Министерството на околната среда и водите - МОСВ бяха предприети редица инициативи, свързани с повишаване информираността за оказване на помощ на бедстващи китоподобни, както и с цел координиране на контрола и съгласуване на действията на всички органи, които имат отношение към проблема.

За да бъдат установени причините за увеличената смъртност, Министерството на околната среда и водите се ангажира да намери подходящи тела за изследване и организира аутопсията. По покана на МОСВ и по препоръка на АКОБАМС за целта е ангажиран италиански учен от университета в Падуа.

В резултат от взетите проби и последващи лабораторни анализи в Италия, през пролетта тази година стана ясно, че причина за смъртността на морските бозайници е заразно заболяване - морбили.

Назаконният улов с мрежи навътре в морето - основният бич за делфините по Черноморието

Назаконният улов с мрежи навътре в морето - основният бич за делфините по Черноморието

Делфините се заплитали в тях