Очакват се повишения на речните нива по-голяма част от водните басейни в страната през идните дни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Причината са обилните валежи, които започнаха през днешния ден и най-вероятно ще продължат и през уикенда.

Значителни ще бъдат повишенията по долните течения западно от р. Вит. В следобедните и вечерните часове на 24 и на 25 ноември, в резултат на валежи от дъжд и сняг, ще има увеличения на речните нива в целия Дунавски басейн. През нощта срещу 25 ноември те ще са осезаеми във водосборите западно от р. Искър.

Голямо количество валежи се очаква да паднат днес и утре вечерта над Черноморския басейн: В резултат на това ще се увеличат нивата на реките южно от Варна.

"По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска и Велека", обявиха от Министерството.

МОСВ предупреждава за проливни валежи и повишаване на речните нива

МОСВ предупреждава за проливни валежи и повишаване на речните нива

Опасност няма, уверяват от министерството

От обедните часове на 23 и 24 ноември ще започне понижаване на водите. Това обаче ще продължи едва до 25-ти ноември, когато отново ще има покачване на нивата в някои части на Черноморския басейн.

Според прогнозите на ведомството, краткотрайни повишения на речните нива ще има и в долните части от водосбора на река Тунджа и във водосбора на р. Арда. На 25.11 в резултат на валежи от дъжд и сняг ще има повишения на речните нива в целия водосбор Източнобеломорски басейн.

Без изменения в нивата се очаква да бъдат реките в Западнобеломорския басейн на 22, 23 и 24 ноември, сочат прогнозите. Там повишение се прогнозира да има на 25 ноември.

Опасност от наводнения няма, уверяват от МОСВ. 

Припомняме, че всички реки излязоха от коритата си заради проливните дъждове през септември над Черноморския басейн. Те доведоха до бедствено положение в община Царево. Наложи се евакуация на населението, което все още не се е възстановило от преживяния природен кошмар. 

Дъждът отнесе каравани и коли в морето край Царево
Обновена

Дъждът отнесе каравани и коли в морето край Царево

Разпоредена е евакуация на част от хората