МОСВ призовава всички водоползватели да предприемат действия за пестене на ресурса и намаляване на загубите.

От ведомството отбелязават, че тази година нивото в язовирите в страната е започнало да пада едва през месец август заради намаляващия приток.

През тази година е гарантирана водата за питейно битово водоснабдяване на населените места, които се водоснабдяват от управляваните от МОСВ 52 комплексни и значими язовири.

От началото на 2020 г. досега земеделските производители са получили общо 611,769 млн. м3 вода и до края на напоителния сезон не се предвиждат съществени ограничения.

Същевременно МОСВ предупреждава земеделците от Североизточна България, че трета поредна година в този регион има засушаване и ако през есенно-зимния сезон се запази тенденцията на намален приток, то същият ще трябва да се използва от тях и през напоителен сезон 2021 г. Възможно е ресурсът да се окаже недостатъчен поради което земеделските производители следва да помислят и за алтернативни водоизточници.

Ревизоро пази водата за хората, няма да дава за малини и къпини

Ревизоро пази водата за хората, няма да дава за малини и къпини

Той предупреди, че ще има сериозни проблеми със земеделците

Допълнително е направено изменение на месечния график за м. август 2020 г., като от язовир "Батак" са предоставени 5,550 млн.м3 вода за напояване. Общо разрешените обеми за напояване от язовир "Батак" през м. август възлизат на 38,550 млн.м3.

Усилията на МОСВ са насочени към запазване на ресурса в язовирите и съхранение на водата в тях за следващата 2021 г.

Министерство на околната среда и водите управлява водите на 52 броя комплексни и значими язовира, като ежедневно следи състоянието им.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към 31.07.2020 г. е 4197,2 млн. м3, представлява 63,6% от сумата на общите им обеми.

Според основното им предназначение наличните в тях завирени обеми към 30.07.2020 г. са както следва:

  • питейно-битово водоснабдяване - 70,2% от общия им обем;
  • напояване - 42,2% от общия им обем;
  • енергетика - 76,6% от общия им обем.