Министерството на околната среда и водите следи непрекъснато радиационния гама-фон на територията на България вследствие на инцидент в Уралския електрохимически комбинат в руския град Новоуралск, съобщават от институцията. От МОСВ уверяват, че няма опасност за страната ни.

По информация на "РИА Новости", цитирана от българското екоминистерство нивата на радиация в обекта и в района на града са нормални. От разхерметизирал се цилиндър е изтекъл уранов хексафлуорид, който се използва за обогатяване на уран за атомни електроцентрали. Инцидентът е локален, а мястото на аварията, която от МОСВ определят като предполагаема, е далеч от територията на България.

Към момента Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала на територията на страната изменения над нормалните вариации, характерни за гама-фона в пунктовете за измерване. Системата разполага с 26 автоматични мониторингови станции, които извършват непрекъснати измервания на радиационния гама-фон. Данни за радиационния гама-фон от нашата страна се подават на всеки един час към Европейската платформа за обмен на радиологични данни и могат да бъдат проследени в интернет.

Наблюдават теч в топлогенератор 3 на блок 6 на АЕЦ Козлодуй

Наблюдават теч в топлогенератор 3 на блок 6 на АЕЦ Козлодуй

Няма риск от промяна в радиационната обстановка

След 11:30 ч. всеки ден на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) се публикува ежедневен бюлетин за радиационната обстановка.

На територията на страната има изградени и шест стационарни станции в градовете Враца, Монтана, Бургас, Варна, Свищов и София за мониторинг на естествени и техногенни радионуклиди в аерозолни филтри.

На 14 юли "Ройтерс" информира за един загинал при инцидента в завода за обогатяване на уран в Урал в петък, позовавайки се на данни на "Росатом". Руската държавна ядрена компания обяснява, че изтеклото съединение съдържа обеднената форма на уран, която е по-малко радиоактивна.

Заводът в Новоуралск обогатява уран за атомни електроцентрали и е най-големият по рода си в света.