Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане наредба, предвиждаща промени в начина за отчитане и плащане на ВиК услугите.

В новия текст се предвиждат по-строги мерки при кражби на вода.

Според новата поправка когато се установи незаконно присъединяване към общите мрежи, отклоненията ще се прекъсват.

Откраднатото количество ще се изчислява според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на вода със скорост един метър в секунда за период от една година.

Наредбата предвижда и по този начин да се определя и количеството на изразходваната вода при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.

Според наредбата водата, която се използва за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще трябва да се разпределя по равно между всички апартаменти.
Припомняме, досега разходваните количества в режим на етажна собственост се начисляваха пропорционално на потреблението на абонатите.

Като довод за тази промяна в наредбата се посочва, че не е логично тези, които плащат по-големи сметки за вода в домовете си, да поемат и по-голяма част от разходите за поддържане на общите части.

В поправката обаче се уточнява, че разпределянето по равно ще става само когато всички потребители в сградата са изрядни абонати. В противен случай общата вода ще се плаща от тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.

Новата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи е изработена от междуведомствена работна група. В състава й са включени представители на различни ангажирани по темата ведомства, на институцията Омбудсман, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ВиК операторите, Комисията за защита на потребителите, както и представители на неправителствени организации.