Българското правителство е одобрило 12 329 317 лв. за финансиране на държавните културни институти в страната. Това ще обхване организации, активни в областта на културното наследство и библиотечното дело, музеите, художествените галерии, библиотеките с регионален характер и читалищата.

От сумата, 10 757 317 лв. ще бъдат предоставени чрез общинските бюджети, с цел осигуряване на финансова подкрепа за музеите, художествените галерии и библиотеките с регионален характер и на читалищата.

Останалите 1 572 000 лв. ще бъдат предоставени чрез бюджета на Министерство на културата, с цел финансова подкрепа за държавните културни институти, дейността на които се свързва с културното наследство и библиотечното дело.

Тези допълнителни средства имат за цел да осигурят стабилността на държавните културни институти и да подобрят качеството на техните програми и дейности. Те ще помогнат за опазването и представянето на културните ценности, както и за подобряване на информационно обслужване на гражданите. Също така ще улеснят гражданите в достъпа им до културни продукти и ще допринесат за по-добри възнаграждения на персонала, който работи в тези важни публични услуги.

Също така, стандартите за финансиране на читалищата се увеличават с допълнителни 4% за 2023 година, включително и възнагражденията на персонала.

Вдигат парите за елитните спортисти

Вдигат парите за елитните спортисти

Целта е да се акцентира на олимпийската подготовка