Към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер, регистрирано малко преди 4 ч. тази сутрин, съобщава външно министерство.

Епицентърът на труса е на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Има разрушени сгради, засега няма информация за пострадали хора.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

Жертви и разрушения след 6, 4 по Рихтер в Албания
Обновена

Жертви и разрушения след 6, 4 по Рихтер в Албания

Трусът бе усетен и у нас

Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Силно земетресение в Албания усетено у нас

Силно земетресение в Албания усетено у нас

Според данни на Европейския сеизмологичен институт, мощен трус е бил регистриран в Адриатическо море

Малко по-късно от външно министерство съобщиха, че служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение. 

Няма пострадали и сред служителите на посолството ни и техните семейства. Сградата на мисията ни е напукана вследствие на труса.

В Дуръс и околностите, където са най-големи пораженията, няма ток и телефонна връзка. В Тирана електричеството е възстановено. Към момента няма достоверни данни за жертви и пострадали сред местното население.