Очаква се близо един милион българи да тръгнат на път за празниците, съобщава БНТ.

Въпреки че 2 май е работен ден, много хора са слели почивните дни около 1 май.

На брифинг от Министерството на вътрешните работи обявиха мерките, които ще се вземат по празниците за нормалното движение.

Граничният контрол ще бъде направен за бързо преминаване, с контролните органи на съседните държави е уточнено да се осигури допълнителен брой служители. На границите с Гърция и Румъния са обещали да няма неработещи гишета, за да се преминава бързо.

Проверките по храмовете в държавата са приключили. От отдел "Охранителна полиция" организират допълнителни полицейски сили около храмовете, жп гари и т.н.

През последния месец в страната са били извършени 1870 проверки за нормите за пожарна безопасност, от които 1473 на храмове и 398 места за настаняване.

"Целта е да се избегнат рискове ситуации за инциденти. На всички служители са дадени указания за ограничаване на предпоставките за пожари", посочи комисар Георги Толин от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Инспектор Росен Белишки от "Криминална полиция" в ГДНП посъветва гражданите да са много внимателни, когато посещават храмове, магазини и места със струпване на хора.