Българските мюсюслмани днес се сдобиха с двама главни мюфтии.

Хиляди изповядващи исляма и имами се събраха на извънредна мюсюлманска национална конференция, за да изберат главен мюфтия в столичния хотел „Дедеман Принцес".

В 13.20 часа единодушно за мюфтия бе избран Мустафа Хаджи, а за председател на Висшия духовен мюсюлмански съвет - Шабанали Ахмед.

На заседание на Висшия духовен мюсюслмански съвет, оглавяван от Недим Генджев в друг софийски хотел, бе избран още един главен мюфтия - Али Байрактаров. Той бе представен на официална пресконференция от Генджев в БТА.

Той подчерта, че Байрактаров е избран от законния висш мюсюслмански съвет.
Генджев представи решение на съда от 5.02.2011, че оглавяваният от него съвет е легитимен.

Мюсюлманското вероизповедание в България е в пълен хаос, категоричен бе той. По думите му, предстои ревизия на вероизповеданието, каквато не е правена от 10 години.

Недим Генджев коментира съшо, че мюсюлманското вероизповедание дължи на НАП 10 млн. лева.

На въпрос как вероизповеданието ще изплати дължимото на  държавата, Генджев заяви: "Аллах ще намери начин".

По негова информация над 1300 имами в страната нямат заповеди за назначаване. Според Генджев, Мустафа Хаджи се е самоназначил за главен мюфтия.

„По същия начин и аз мога да се самоназнача за президент", подчерта той.

Недим Генджев посочи, че е омерзен от начина, по който ДПС се меси в работите на вероизповеданието, както и от намесата на държави извън Европа.

Той допълни, че подготовката за конференцията, на която за главен мюфтия бе избран Мустафа Хаджи, е била организирана на бул. „Стамболйиски" в София1 в централата на ДПС, а автобусите, с които са извозени днешните участници, са били платени от областните ръководители на движението.

По думите му, конференцията в „Дедеман" е била конференция на ДПС, а легитимна национална мюсюлманска конференция се свиква от висшия мюсюлмански съвет, чийто председател е той.

„Ако всеки гащник тръгне да свиква конференция, ще превърнем държавата в една конференция", посочи Генджев.

За днешната конференция в „Дедеман" той коментира с чувство за хумор, че е  чул, че имало няколко кандидати за главен мюфтия - американският посланик Джеймс Уорлик, турският премиер Ердоган и депутатът от ДПС Тунджер Кърджалиев.

„Това, че Уорлик се мятка из дворовете на някакви стъклени домове, нека не се мятка из мюсюлманското вероизповедание", настоя Генджев

По думите му,  "ДАНС, МАНС и ПАНС" се месели във вероизповеданието, за което са сезирани европейските институции.

Според него, основният въпрос сега е кой е легитимният нов главен мюфтия.
Генджев смята, че това е Али Байрактаров и е убеден, че именно той ще бъде признат от съда.

По повод днешните приветствия от президента и премиера, изпратени до конкурентната конференция, Недим Генджев се закани, че ще ги съди, ако окажат натиск върху съда при решението кой главен мюфтия да регистрира.

Той атакува и избрания в хотел „Дедеман" нов главен мюфтия, разкривайки слухове за имотното му състояние, според които притежавал 3 апартамента в Истанбул,  всеки от който за по 1 млн. евро.

Али Байрактаров, избран за главен мюфтия, даде първата си пресконференция, започвайки с молитва на турски език.

Той е на 57 години, има светско и религиозно образование. Убеден е, че крамолите в мюсюлманското вероизповедание няма да доведат до нищо добро.
В продължение на 5 години е бил мюфтия на Плевен, после имам на Севлиево.

Неговата цел е да възстанови авторитета на вероизповеданието, което днес, по думите му, е превърнато във фалшив бизнесцентър.

„1000-годишни религии има, 1000-годишни партии няма", изтъкна той.