Министерството на земеделието и храните подкрепя исканията на фермерите относно пашата на животни. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с животновъди от Националния синдикат "Защита".

Той увери, че застава зад интересите на засегнатите животновъди и подчерта, че традиционната паша е от изключително важно значение за сектор "Животновъдство", а пасищният начин на отглеждане е екологосъобразна практика.

Заместник-министър Таня Георгиева пък посочи, че МЗХ е представило нормативната възможност за прилагане на интервенцията "пасторализъм" и в територията на природните паркове. Тя уточни, че за животновъдите с поет ангажимент няма да се налагат санкции заради промяна в нормите за паша.

Пасищното животновъдство е свързано с прехраната на населението в условията на все по-нарастващите климатични промени. Местните породи са признати от ФАО като важен икономически, екологичен социален, културен, исторически и генетичен фактор.

БАН разяснява защо ограниченията на пашата в националните паркове е в полза на животновъдите

БАН разяснява защо ограниченията на пашата в националните паркове е в полза на животновъдите

В националните паркове се допускали дейности само ако поддържат биоразнообразието

Всички местни породи у нас са със статус "застрашени от изчезване". Промяната в климата увеличава риска от навлизане в страната на нетипични за нашите географски ширини заболявания, а местните породи имат по-висока устойчивост в сравнение с културните породи. Традиционното пашуване осигурява условия за тяхното опазване, тъй като те са адаптирани към по-ефективно оползотворяване на по-оскъдната паша, а произвежданата от тях продукция е с по-добри вкусови и качествени параметри и дава възможност за производство на продукти с традиционно-специфичен характер и получаване на добавена стойност. Пасищният начин на отглеждане е екологосъобразна практика, а местните породи са подходящи за устойчиви производствени системи за биологично производство в планинските райони на страната, посочват от ведомството.

Беше отбелязано, че за земеделските стопани е невъзможно за една година да променят планирането и работата в стопанствата си, да си осигурят нови пасища и да съобразят изключително рестриктивни допълнителни изисквания.

МОСВ: Ограниченията за паша в националните паркове не застрашават животновъдството

МОСВ: Ограниченията за паша в националните паркове не застрашават животновъдството

Под 3% от добитъка у нас е воден на паша в територия на националните паркове

МЗХ припомня, че при издаването на Становище по екологична оценка на Стратегическия план по ОПС 2023-2027 посочената мярка е трансформирана от компетентния орган в нови две мерки. Втората изцяло изключва подпомагането на територии над 1800 м.н.в. в три природни парка, както и на същата надморска височина в защитени зони от мрежата "Натура 2000". Със забраната чрез Становището по ЕО допълнително се ограничават възможностите за извеждане и пашуване на животните извън територията на националните паркове, предвид лимитирането на площите, ограниченията за надморска височина и незабавното прилагане без преходен период.

Като основание за налагане на по-строга гъстота в годишните планове за паша през 2024 г. от определените в режимите на плановете за управление на националните паркове е изтъквана една от мерките от Становището по ЕО. Друга мярка предоставя права на дирекциите на националните паркове, а именно тези дирекции "да имат право да променят нормите за натоварване на конкретни пасища".

Природозащитници искат спиране на субсидираната паша на едър добитък в националните паркове

Природозащитници искат спиране на субсидираната паша на едър добитък в националните паркове

Подпомагането на животновъдите не трябва да е с цената на природата в Националните ни паркове