Средствата по втория транш за т.нар. "украинска помощ" за земеделските производители ще бъдат осигурени. Това увери министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Той заяви, че ДФЗ е в пълна готовност за изплащането на помощта и припомни, че средствата се осигуряват през националния бюджет и те са били заложени за 2022 и 2023 г.

Разликата за настоящата година била, че парите не са били бюджетирани. След подписан меморандум на 12 февруари с предишния състав на Министерския съвет бе обещано средствата по втория транш да бъдат изплатени до 30 септември, въпреки че такива налични в бюджета няма. Тахов припомни и как са осигурени парите по предходния транш.

Той отбеляза, че по втория транш трябва да бъдат разпределени над 300 млн. лв. на над 53 000 фермери.

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара не искат да ги използват за политически цели

От своя страна финансовият министър Людмила Петкова, която също присъства на срещата, заяви, че браншът има сключено споразумение и то ще бъде изпълнено. "Ще направим всичко възможно да не се стига до актуализация на бюджета. Спазваме сроковете, за да изплатим помощта до 30 септември", посочи тя.

Министерство на земеделието и храните е изготвило проект на Постановление на МС за разпределение на парите. "Уточнява се номиналът, който ще е необходим на база на вече достигнати прагове от първо плащане. Максималният интензитет за тази помощ е 280 000 евро.

Тахов отбеляза, че указанията по процедурата са готови и ще бъдат утвърдени на УС на ДФЗ , след като се приеме Постановлението от МС и страната ни получи одобрение на двете нотификации от ЕК.

Служебният кабинет обезпечи парите за украинската помощ за земеделците

Служебният кабинет обезпечи парите за украинската помощ за земеделците

295 млн. лева се осигуряват с преструктуриране на сметките на ДФЗ и от държавния бюджет