На 1 юли почитаме лечителите-безсребърници Козма и Дамян. На днешния ден Църквата отбелязва и връщането на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител, пише pravoslavieto.com.

Козма и Дамян са родени в Рим. Те изучили как да лекуват, но не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени "безсребреници". Те искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа.

Освен с благодатта на изцелението, те помагали на хората и с щедра милостиня. Те имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите - проявявали милосърдие към всички нуждаещи се. С вяра хората получавали изцеление.

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на Свети Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на светеца в столицата Търново.

По-късно, през 1496 година, след като получили разрешение от султана, защото България тогава била под турско робство, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

Предполага се, че канонизацията на Св. Йоан Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука".

Имен ден днес празнуват Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa.