Заведените дела от ВиК - Варна срещу длъжници през 2023 година са над 2 500. За да се заведе дело, абонатът трябва да е натрупал задължения за над 200 лева. Това са съобщили от дружеството за БТА.

Голям е проблемът с т.нар. "кооперации", поясняват от ВиК - Варна, защото потреблението на тези групи от собственици на имоти, които са във вилните области в периферията на града, се измерва обикновено на общ водомер и няма издадени индивидуални партиди. Така много собственици не си плащат задълженията и кооперацията задлъжнява. От дружеството са посочили, че в списъка с длъжниците има няколко такива с общ дълг от около 50 000 лева. Най-големият длъжник е натрупал сметки за 237 719 лева.

Принудителното събиране на сметки започва след неплатена фактура, като след три поредни пропуснати сметки, служители се свързват с длъжника по телефона. Ако задълженията са големи, може да се сключи споразумение за разсрочено плащане. При нужда се посещава и адреса на неплатилия преди да се заведе дело, обяснили са от варненската вода.

Варненско семейство получи сметка за вода от над 6200 лева

Варненско семейство получи сметка за вода от над 6200 лева

Според местното ВиК дружество семейството е изразходило 3000 кубика вода за три месеца и половина

Също така се дава допълнителен срок на клиента за доброволно плащане на сметката след издаването на изпълнителен лист, защото в противен случай сметката му ще бъде натоварена и с таксите по делото.

Връчените покани за доброволно плащане за 2022 година са 2 216, като след това е събрана сумата от 1 347 000 лева. Извършени са и 203 спирания на водата на некоректни абонати. През 2023 година връчените покани са се увеличили с почти два пъти, като достигат бройката от 3 945. Постъпилата сума в сметката на дружеството е 1 616 000 лева, а броят на спиранията на водоподаването на длъжници е 805.

Но все пак предприетите мерки за събирани на задълженията са дали резултата, защото ВиК - Варна отчита, че ако в началото на 2023 г. е имало да събира около 5,3 милиона лева, то към края на годината сумата вече е била 1,6 милиона лева.

До края на тази година трябва да се съберат 3,9 милиона лева, фактурирани през 2023 г. и все още неплатени от абонатите.

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

РЗИ предупреждава, че водата не е годна за питейни нужди