Между 25 и 40% са енергийно бедните в България по различните методики от цялото население. Това заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той изчисли, че 40% от населението означава 2,4 млн. българи, които няма как да свържат двата края.

Димитров е обезпокоен, че те са енергийно бедни и при тези цени на електроенергията, а се говори за поскъпване с до 40%.

По негови думи в момента има приета наредба за компенсация, но не е ясно как ще бъде финансирана, нито как ще бъде прилагана.

Той подчерта, че няма никаква готовност за прилагане на подобни радикални реформи в държавата.

Наредбата за енергийната бедност изпреварила Закона за енергетиката

Наредбата за енергийната бедност изпреварила Закона за енергетиката

Омбудсманът алармира за нарушаване на законови принципи при изработването на проект на нормативен акт

"Хората с право се притесняват и трябва час по-скоро всички тези политически боричкания да останат по-встрани и темата да стане централна, независимо дали правителството е в оставка, дали е служебно, дали е редовно. Този въпрос трябва да се реши час по-скоро", настоя синдикалистът.

Димитров поясни, че заплатата за издръжка е механизъм, който оценява нуждите на работника и неговото семейство в зависимост от средния тип семейства в държавата.

"При нас то е 3-членно домакинство - двама работещи и един зависим член, т.е. дете до 14 години или ако не е дете, възрастен родител. Това всъщност е българският вариант и по това ние изчисляваме през последните около 30 години, по различни методики през времето тази заплата за издръжка, която показва, че към настоящия момент са нужни 1438 лева в джоба на сам работещ и сам живеещ българин, или близо 2600 лева за това домакинство - двама работещи и едно дете до 14 години", посочи той.

Над 35% от българите получават подобни средства в домакинствата, но 65% не получават такива средства, т.е. работещите бедни може да се измерят с много по-големи величини.

България е лидер по енергийна бедност в Европа

България е лидер по енергийна бедност в Европа

Близо 24% от населението са имали трудности с отоплението през 2021 г.