Омбудсманът сезира премиера и министрите на енергетиката, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройство за остро нарушаване на законови принципи при изработването на проект на нормативен акт.

Диана Ковачева отбелязва, че днес приключват обществените консултации на проекта на наредба за енергийната бедност, който засяга стотици хиляди домакинства.

Същевременно обаче промените в Закона за енергетиката не са обнародвани в Държавен вестник поради наложеното от президента Румен Радев вето. Според решение на ВАС обсъждането на проект за наредба трябва да започне, след като законът бъде обнародван и влезе в сила.

Омбудсманът счита, че се нарушават законоустановените принципи за откритост и съгласуваност, съгласно Закона за нормативните актове.

Властта готова с дефиницията енергийна бедност

Властта готова с дефиницията енергийна бедност

Корнелия Нинова: Подкрепа за тези хора през 2023 г. няма да има, благодарение на служебния кабинет на президента

"Дори и депутатите да преодолеят наложеното вето и законът да бъде приет, крайният срок на обществените консултации на наредбата изтича днес, т.е. преди обнародването на измененията на закона за енергетиката. Така на практика процедурата по общественото обсъждане е опорочена", отбелязва се в позицията на обществения защитник.

Допълва се, че освен това няма публикувани мотиви, наред с проекта на наредбата, което е друго сериозно нарушение на ЗНА, за което омбудсманът е алармирал още на 27 октомври.

Ковачева счита, че проектът поражда много въпроси без отговори и отбелязва, че се налагат основателни съмнения относно: определяне броя на нуждаещите се, съответно достигането до тях на схемите за подпомагане; финансовите и други средства, които ще са необходими за прилагането на наредбата; сътрудничеството между националните и местните структури на управление; ефективната комуникация и обменът на информация с уязвимите и засегнатите от енергийна бедност; създаването и управлението на информационната система за енергийно бедните; методиката за образуване на типови цени за крайни битови клиенти на електрическа енергия; упражняването на контрол по изпълнение на наредбата и указанията по нейното прилагане.

С вето Радев връща на депутатите Закона за енергетиката

С вето Радев връща на депутатите Закона за енергетиката

Народното събрание ще бъде разпуснато на 3 февруари