Над 40% от децата у нас живеят в риск от бедност и социално изключване. Това показва изследване на Националния статистически институт, което отчита доходите и условията на живот за 2015 г., съобщават от Националната мрежа за децата. 

Отчита се също влошаване на демографските тенденции и увеличаване на неравенството в разпределението на доходите - най-богатите 20% от населението имат 7,1 пъти по-високи доходи от най-бедните у нас, което се отразява и върху децата.

През 2015 г. относителният дял на децата между 0 и 15 години с материални лишения е 54 процента.

Половината от децата в България не могат да си позволят почивка извън дома, поне за една седмица в годината. За всеки две от пет деца не може да бъде подсигурено и подходящо място за учене или писане на домашни.

Над 33 на сто от децата с материални лишения живеят в риск от бедност. Тя е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинствата с три или повече деца. Най-бедни са семействата с двама възрастни, с три или повече зависими деца.

През 2015 г. всяко седмо дете, на което родителите са с начално или без образование, живее в бедност. Приблизително 12 пъти по-малко са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.