България е пред хуманитарна криза заради чувството за безнаказаност. В друга държава нападателят на медици в "Пирогов" би бил в затвора, стана ясно от думите на бившия шеф на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" проф. Милан Миланов пред Нова телевизия.

Прокуратурата обвини пациента, набил медици в "Пирогов"

Прокуратурата обвини пациента, набил медици в "Пирогов"

Седмица преди боя над лекари Младен Миладинов е наказан с "Пробация"

"С нападнатите медици работя повече от 35 години в „Пирогов”. Ако имахме нормална държава нападателят веднага щеше да отиде при дежурния съдия и после в затвора. Но "Пирогов" не е върхът на айсберга. Той е върха на пирамидата. Това е ежедневие", заяви за "Здравей, България" проф. Милан Миланов от "Пирогов".

Шефове на МВР и „Пирогов” обсъждат сигурността на лекарите

Шефове на МВР и „Пирогов” обсъждат сигурността на лекарите

Да се приложи цялата строгост на закона, иска Петър Москов

В понеделник медиците от Спешния институт излязоха на спонтанен протест срещу насилието над лекари. Те поискаха да се сложи край на посегателствата срещу съсловието и повече сигурност на работното място.

Пироговци протестират след побой в болницата
Обновена

Пироговци протестират след побой в болницата

Пиян пациент ударил лекар и счупил носа на медицинска сестра

Повод за символичното им недоволство стана поредния случай на агресия срещу медици от болницата. В неделя, на 11 септември, след като бил опериран пациент в нетрезво състояние започнал да бие дежурния екип, който се погрижил за него. Една от медицинските сестри е със счупен нос и комоцио. Лекарят, който е дал спешна медицинска помощ на пациента, е с рани на главата и ръката.

"България е пред хуманитарна криза. Това чувство за безнаказаност ни доведе дотук. Ние ще се избием по шосетата не от катастрофи, а заради побоища. Лекарите сме част от обществото. Цялата медицинска общност, учителите и полицаите са най-унижавани професии в България. "Пирогов" е най-натоварената болница по 24 часа в денонощието. Те (близки на пациентите - б.р.) влизат в болницата на тумби. Защо не влязат така във Военна болница или в Правителствена болница?", попита проф. Милан Миланов от "Пирогов".

Човекът, нападнал лекарите е безработен, без здравни осигуровки. "Този човек е безработен, не е вкарвал и здравни осигуровки. Колегите не са взели проба за алкохол, но той е лъхал на алкохол. Двама от охранителите не са могли да го удържат. Сега той е на свобода и ще избяга в Гърция. „Пирогов” е на специален режим и този нападател може да бъде осъден до 10 години, но това няма да се случи, защото безнаказаността продължава да се шири. Какво трябва да се случи, да убият някой министър, за да се усетим докъде сме стигнали? Стигнали сме до дъното", каза още проф. Милан Миланов от "Пирогов".

Относно състоянието на гимнастичката Цветелина Стоянова, която наскоро бе изписана от болницата, след три месеца в тежко състояние след скок от 6-ия етаж.

"Това, което постигнахме с Цвети Стоянова е грандиозен успех. Падането от повече от 15 метра е травма, несъвместима с живота. Тя е имала късмет, че е паднала върху дърво. В 80% от европейските болници, тя щеше да загине. Тя премина през деветте кръга на Ада.

В момента тя е възстановена във всички физиологични нужди до 90%. Има нужда от една добра рехабилитация. 20 000 лева струваха консумативите за операцията на Цвети Стоянова. Спортният министър Кралев ги плати. Семейството й е скромно и няма откъде да извади толкова пари", добави проф. Милан Миланов – „Пирогов”