Врачанската окръжна прокуратура трябва да образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнала на еколози.

Според тях е създаден риск за ядрената безопасност заради използване на рециклирано ядрено гориво при работата на АЕЦ "Козлодуй".

Проверката е разпоредена от Софийската апелативна прокуратура, която отмени две постановления на Окръжната прокуратура във Враца като неправилни и незаконосъобразни.

Припомняме:
Шведската компания STUDSVIK NUCLEAR AB извърши независими измервания на наличното свежо ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" и не откри рециклиран уран
                     Още...

Апелативният прокурор приема становището на Врачанската прокуратура, с което се отказва започване на разследване по сигнала на бившия служител на АЕЦ Георги Котев.
Според апелативната прокуратура окръжният прокурор правилно е постановил, че не са налице данни за престьпление по чл.360 НК, прекратявайки преписката по жалбата на Котев. 

Припомняме, информацията, че в централата се използва рециклирано, вместо свежо ядрено гориво, беше изнесена именно от бившия служител на дружеството.

Тя обаче бе опровергана от ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и Агенцията за ядрено регулиране и енергийното министерство.

Аргументът на апелативната прокуратура да разпореди започването на досъдебно производство по случая е, че става въпрос за материя, за която се изискват специфични знания, и затова трябва да бъде назначена експертиза от специалисти.

Според апелативния прокурор по сигнала на Екогласност са поставени конкретни въпроси, но които не е отговорено.