Горещите дни продължават и в следващите дни, а с високите температури се повишават и рисковете от трудови злополуки, предупреждават от Бюрото по труда, съобщи БНТ.

При оранжев и червен код на температурите работодателите са длъжни да въведат специални мерки за безопасност на работниците си.

Големите нарушения са при работа на закрито, каза Дина Христова, експерт в "Главна инспекция по труда".

Тя обясни, че не навсякъде могат да бъдат осигурени ефективни технически средства, които да охлаждат. Наблюденията на агенцията са, че работодателите полагат усилия и предприемат мерки доколкото е възможно. Христова уточни, че при работа на закрито има диапазон на оптималните допустими температури, който зависи от типа работа - от 15 до 28 градуса.

Още по-горещо, за цялата страна е в сила оранжев и жълт код

Още по-горещо, за цялата страна е в сила оранжев и жълт код

Максимални температури 36-41 градуса...

По думите й сигналите от години основно са от работа на закрито. Оказва се, че като говорим за работа навън, особено за строителство, явно хората осъзнават, че работниците трудно могат да бъдат ефективни при тези температури, допълни тя.

И обясни, че при работа навън обикновено се използват т.нар. организационни мерки - да започнем в 7 ч., да свършим в 12 ч., да започнем пак в 4 ч.

Тя призова хората да подават сигнали при нарушения. При всяка проверка инспекторите проверяват дали има оценен риск, дали има разписани мерки.

Обикновено преди работодателят да бъде санкциониран, инспекторите му дават предписание, с което да отстрани нарушението, без да плаща. При неизпълнение санкцията е от 1500 до 15 000 лв.