На Гергьовден - 6 май, австрийските власти са подвели под отговорност българския политолог Мирослава Козлекова по обвинение за насаждане на расова омраза и непризнаване на Холокоста, алармираха нейни приятели. Мирослава е привикана на разпит и е обвинена в насаждане на расова омраза.

Случайно или не, това става часове след като news.bg публикува интервю с нея.

Мирослава Козлекова е доведена дъщеря на проф. Петер Бахмайер от катедрата по източноевропейска история на Виенския Университет. Той е секретар на Българския научно - изследователски институт във Виена. Готви монография на тема „Културната политика на България през периода 1945-1989”.

Мирослава и хората, които я познават, са потресени от подобно обвинение. След "справката" в петък, тя е призована да посети виенската полиция и в понеделник.

Тя не е националист, а патриот, твърди пред news.bg д-р Филип Фратев, председател на "Звездно общество".

Българите мигранти са притеснени от идването на патриотична партия на власт в Австрия

Българите мигранти са притеснени от идването на патриотична партия на власт в Австрия

Той информира чрез социалните мрежи: "Нашата колежка, Мирослава Димитрова, беше вчера подведена под отговорност от австрийските власти по обвинение за насаждане на етническа омраза в социалните мрежи. В акта се посочват водещи групи в България, но не става ясно защо ако е имала такава дейност то тя не е била привлечена за разпит от нашите служби. Остро осъждаме подобни актове против свободата на словото и призоваваме министерството на външните работи да вземе отношение".

Пред news.bg д-р Фратев определи ситуацията като абсурдна. "Момичето пише във Фейсбук, никога не е писала националистични, а по-скоро на патриотични теми. Дошли са да я привикат в полицията. Създадохме Фейсбук група "Да защитим Мира", обясни той.

Тя е във Виена, не е ясно защо нашите власти не реагират. "От МВнР трябва да вземат отношение, защото привличат българин под отговорност без да е ясно за какво. Тя е писала на български език, не на немски. Подаден е сигнал от нашите служби", каза д-р Фратев.

проф. Петер Бахмайер: Никой не може да ми забрани да се занимавам с темата за Тодор Живков

проф. Петер Бахмайер: Никой не може да ми забрани да се занимавам с темата за Тодор Живков

Член е на обсерваторията на Физическия факултет, продължава кариерата си в чужбина. "В понеделник я викат отново на разпит по обвинение за холокоста. Насаждане на расова омраза и непризнаване на Холокоста присъства в обвинителния акт", уточни той.

Обвинението няма превод на български език и по време на разпита не е присъствал преводач, бе категоричен д-р Филип Фратев.

Мирослава Козлекова е участвала в откритията на много астероиди, които носят имената на Левски, Ботев, Паисий, патриотка е, не е националистка, увери д-р Фратев.

Тя е родена е в София, живее във Виена. Завършила е магистратура "Финанси и Международни Отношения" в Уебстър Юнивърсити, Сейнт Луис, САЩ.

Финансист, икономист, научен сътрудник в редица австрийски икономически институти. Има научни трудове в сферата на макроикономиката и структурните промени в България в условията на Прехода.

Член е на Австрийското Гражданско Движение за Идентичност и на Народно Социално Движение в България.

Има редица публикации в интернет сайтове на българите в чужбина по теми свързани с политическите и социални развития в съвременнта българската действителност.

Кандидат-докторант в Катедрата по Политика във Виенския Университет.

Във Фейсбук групата "Да защитим Мирослава" се казва: "Приятели, групата е с цел да ви информираме за дейностите на преследване и терор от страна на социалните мрежи и свързаните с тях представители на законодателната и изпълнителната власт”.

Във фейсбук профила си Мирослава пише – „получих призовка да се явя в полицията на разпит в обвинение за отричане на холокоста и възобновяване на дейността на национал социализма. Ако на 12.05. не се явя на разпита ме заплашва арест! Толкова за свободата на словото в Европа и в социалните медии! Случката се развива във Виена, не зная все още кой е подал сигнала до полицията ! Единственото нещо, за което могат да ме обвинят, че съм патриот и че заставам зад идеята за съхраняване на националните и суверенни държави в Европа!”

Един от постовете във ФБ групата: "Не мога да повярвам, това е пълно извращение! Пълно падение! Превърнаха Европа в концлагер на мисълта. Предлагам да се организираме на протест пред австрийското посолство в София!"

Друг член на групата пише: "Изразяване на мнение и то от тук е нож с две остриета. Не знам в какво си се забъркала, но едно е ясно: отиди на този разпит ,няма да те екзекутират. Ако беше нещо сериозно нямаше да ти пращат призовка, а щяха да те посетят тези с качулките. И за твое успокоение: те превеждат с помощта на Гугал и кой знае какво са превели. Така че не се притеснявай".