70% от високорисковите водачи на леки или лекотоварни автомобили са санкционирани, а 26% са участвали в пътнотранспортни произшествия. Това стана ясно при представянето на последния за тази година доклад от националния изследователски проект "Индекс за безопасно шофиране", съобщава БНР.

Основни рискови фактори при шофьорите на леки и лекотоварни автомобили са неспазването на ограниченията на скоростта и разсейването по време на шофиране.

Всеки пети шофьор у нас попада в ПТП

Всеки пети шофьор у нас попада в ПТП

27% от шофьорите на камиони и автобуси работят по над 60 часа седмично

Шофьорите и от двете групи признават, че между тях съществува агресия, на която често отвръщат, като са ставали участници в рискова ситуация, причинена от такива агресивни действия.

В София водачите са подложени на голямо напрежение, защото ежедневно има задръствания, тук много от приходящите водачи от околните градове също допринасят за създаването на такова напрежение, затова София остава в челните позиции с най-много рискови водачи, посочи Яна Спасова, мениджър на изследователски екип.

Според нея няма да има промяна в това отношение, докато не се направи нещо, което да стимулира използването на градския транспорт.

Младите шофьори - най-опасни през третата година

Младите шофьори - най-опасни през третата година

Тогава придобивали самочувствие, че могат всичко на пътя