"Най-пострадалият сектор в града е градският транспорт. Загубите до момента на Център за градска мобилност са 6 млн. лв."

Това заяви пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка в кризата в София заради COVID-19. 

Въпреки това тя отбеляза, че продължават със закупуването на превозни средства по европейски проекти.

Съвсем очаквано беше, че всички в тази сутация ще имаме финансови щети, затова създадох икономически съвет, в който поканих водещи експерти, поясни Фандъкова

По думите й първата група са финансовите мерки, като към тях се превдвижда освобождаване от наеми на общински терени помещения и такса тротоарно право за всички бизнеси.

Фандъкова увери, че това ще се случи със задна дата от обявяване на извънредното положение, макар че все още мерките не са гласувани.

Тя поясни, че това предстои да се случи на 16 април, когато е предвидено заседание на Столичния общински съвет.

Фандъкова призова за гъвкавост в кризата

Фандъкова призова за гъвкавост в кризата

Тя подчерта, че е привърженик на строгите мерки

Чрез общински гаранционен фонд предвиждаме освобождаване на 1 млн. лв. за гарантиране на заеми на малки и средни предприятия, като гагаранцията ще бъде 50%, отбеляза Фандъкова.

Кметът разясни още, че предвиждат отлагане на плащането на местни данъци и такси.

Таксата битови отпадъци за първото тримесечие ще се плаща до 30 юни, а не до 30 април, поясни градоначалникът.

Фандъкова подчерта, че от финансовите облекчения на общината ще могат да се възползват и тези, които ще се възползват от държавната помощ.

По думите й се подготвя актуализация на бюджета, като се прави план за намаляване на разходите на общината изцяло, където това е възможно.

Тя е категорична, че сега е много важно да не пострадат стратегическите проекти, като строителството на детските градини и метрото.