2182 деца е подкрепила фондация "За нашите деца" през 2015 година. Неправителствената организация подкрепя родителите, когато те изпитват сериозна криза или колебание дали ще се справят с грижата за децата си след появата им.

На международна конференция "Правата на децата са наша грижа" фондацията представи заключителният етап от проект "Медиите, бизнесът и аз за нашите деца". По темата изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапанова изтъкна, че превенцията е една от най-ефективните програми на тяхната организация.

Специалистите представят на родителите негативите, които биха последвали, ако детето постъпи в дом. "Много малко хора знаят, че българските домове за деца от 0 до 3 годинки са лечебни заведения", подчерта Шалапанова, съответно и грижата там е медицинска.

Съвременните изследвания сочат, че нито едно дете не трябва да бъде в медицинско заведение през първите години от своя живот, коментира тя.

Детето трябва да расте в насърчаваща и любяща семейна среда, където да получава индивидуално внимание и стимули.

Социалните работници на фондацията си партнират с колегите от отдел за закрила на детето. Заедно те посочват алтернативата на семейството, указват емоционална и психологическа подкрепа, за да може родителите в затруднение да разберат, че не са сами.

В много от случаите дори не се налагала финансова подкрепа. Има и други ситуации, в които фондацията осигурява най-нужното за посрещането на бебето.
Със съжаление Шалапанова призна, че в случаи, когато детето е с увреждане, много често хората решават да го оставят на грижите на държавата, въпреки указаната им подкрепа от фондацията.

В тези случаи на помощ идва приемното семейство. Неправителствената организация подкрепя близо 60 приемни семейства. Шалапанова изрази мнение, че приемните семейства в България са много добре подготвени за конкретните деца и допълни, че всяко дете е вселена, което се осъзнава и от родителите.

Тя призова държавните институции да не абдикират от своите ангажименти за семейството, което е новата ценност в българското общество и бе категорична, че социалните домове трябва да останат в историята.

В рамките на реализирания проект, посветен на правата на децата, са организирани четири кръгли маси в различни области на страната. Медиите, бизнесът, неправителственият сектор, местната власт и децата са постигнали добър диалог. Със съвместни усилия са достигнали до ангажираност с този тип проблеми на всички сфери.

Председателят на настоятелството на фондацията Максим Бехар подчерта, че повече от 20 години фондацията има една мечта, а именно - децата, лишени от родителски грижи по някакъв елегантен и безболезнен за тях начин да бъдат преместени от местата, където могат да придобият лоши навици в семействата.

Своята ангажираност демонстрира и президентът Росен Плевнелиев, който бе изпратил приветствие.

Държавният глава подчертава, че за България е приоритет политиката, посветена на защита правата на децата. По думите му, поради трайното застаряване на населението е необходимо да се инвестира в благото на децата, тъй като освен социалния характер, те ще бъдат и икономическа необходимост за в бъдеще.