Хората да бъдат особено внимателни с офертите за бързи заеми, особено когато те се отправят чрез обяви в градската среда, предупреждават Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската национална телевизия (БНТ). Да проверяват кой стои зад офертите и какви са условията за отпускане на заеми.

В такива случаи рискът за потребителите е по-голям, тъй като най-често тези обяви съдържат само един телефон, посочва председателят на КЗП, Димитър Маргаритов. Най-важно е да се установи дали зад този номер стои лицензирана финансова институция. "Право да отпускат кредити в България имат само лицензираните от БНБ банки и небанкови финансови институции", напомня той.

Маргаритов коментира, че всеки път, когато имаме съмнения за мним банкер на телефона, трябва да сигнализираме полицията.

Проверки на КЗП показват, че в повечето случаи зад тези обяви стоят и лицензирани финансови институции. При тези случаи потребителят трябва да много да внимава за конкретните условия, които ще му бъдат показани в офиса на фирмата или в интернет.

От КЗП съветват още потребителите да не подписват документи, преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат.