Наблюденията на екипите на МДПБА през последните часове показват значително намаление на петролния разлив по реката.

Навлизащите в българския участък на Дунав нефтени петна се размиват и отлагат по брега. Фронтът на разлива се намира в участъка срещу село Станево, община Лом и се очаква поради понижената скорост на речното течение да достигне района на АЕЦ „Козлодуй" между 19-20 часа днес.
Предполага се, че съставното вещество на петното е мазут. Плътността му е около 30 %.   

При Ново село на километър 834 се появяват отделни откъслечни нефтени петна с дължина около 20 метра, които преминават и край Видин, установиха екипи на МДПБА.

Оперативни групи на Гражданска защита и Регионална гранична служба-Видин от утре започват обстоен оглед на бреговата ивица за причинените от разлива наслоявания и ще регистрират замърсените по брега места с отложените по тях наноси от петролни продукти. Ще бъдат картотекирани най-замърсените участъци от брега.

Кметовете на общините по поречието на Дунав, съгласувано с РИОСВ-Монтана, ще бъдат ангажирани с почистването на опасните отпадъци и осигуряването на депа за тяхното прибиране и съхранение. Предприети са мерки за намаляване отлагането на замърсяващите вещества по крайбрежието и непрекъснато проследяване на разлива.        

Засега Министерството на държавната политика при бедствия и аварии не е получило отговор на запитването си за източника на замърсяване. Главният директор на Национална служба "Гражданска защита" Андрей Иванов днес изпрати писмо до Дирекция "Европа 1" в МВнР с искане за спешно съдействие  и  информиране на  компетентните органи в Република Румъния за замърсяването на водите на река Дунав.

Утре екипи на МДБПА от Русе, Велико Търново и Плевен и екипи на Изпълнителна агенция "Поддържане и проучване на река Дунав" започват  събирането на нефтените петна.
Това ще стане на километър 585 срещу остров Палец, след Никопол, където е най-тесният участък на реката.

Петното ще бъде изтласкано навътре в реката към островната част, за да се събере с лопати, заедно с почвата.