В отговор на обществените очаквания за независим граждански мониторинг, асоциация "Прозрачност без граници" информира, че ще проведе наблюдение в изборния ден, което обхваща територията на всички избирателни райони в страната.

Със съдействието на повече от 100 наблюдатели, организация ще следи за спазването на стандартите при провеждането на избори и за регистриране на нарушения на правата на българските гласоподаватели.

Асоциация има опит от наблюдение на подготовката и провеждането на 8 поредни изборни процедури в рамките на повече от 10 години. Съобщават че имат готовност да регистрират сигнали за изборни нарушения, да предоставя информация и консултация на избирателите относно защитата на техните права и да сигнализира институциите с цел да предприемат необходимите действия.

В тази връзка асоциацията информира гражданите, че ще приемат сигнали за организационни нередности, контролиран вот, купуване на гласове и други нарушения на изборния процес.

В рамките на изборния ден ще предоставят актуална информация за констатациите от извършваното наблюдение чрез анонси в медиите, чрез официалния сайт на организацията, чрез специализиран сайт за мониторинг на избори, както и на телефони и мейл на организацията.