С богата програма днес Бургас отбеляза своя празник - Никулден. В ранните часове на деня кметът Димитър Николов отправи поздрав към гражданите, в който заяви:

"Бургас се гордее с това, че е град на младите хора. Тук те имат все по-добрата възможност да получат добро образование, да се развиват в своето професионално поприще, да създават семейства и да отглеждат в добра среда своите деца. Безспорно най-голямото богатство на Бургас са неговите хора. Всички ние сме част от едно голямо семейство, а градът е нашият общ дом. От нас зависи той да бъде уютен и добре уреден. Знам, че всеки ден мнозина учители, лекари, инженери, творци, хора от различни професии и с различно образование с делата си допринасят за доброто на града ни."

Градоначалникът изрази оптимизъм, че Бургас има добро бъдеще.

Празникът започна с тържествена сесия на Общинския съвет в морския град. На нея заслужили личности бяха удостоени с почетни знаци и награди.

С най-високото отличие - "Кавалер на сребърния кръст на свети Николай", бе удостоен посмъртно големият български актьор Апостол Карамитев. През настоящата година се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на многоликия и неповторим актьор, чийто земен път е ярка диря в културния живот на града и страната ни. Наградата получи синът на актьора - Момчил Карамитев.

Още трима бургазлии получиха званието почетен гражданин на Бургас. Това са Христина Арсенова - преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър - Бургас, художественият ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл "Лазур" Бойчо Янев, Манук Манукян посмъртно.

Представителите на бургаското духовенство отслужиха молебен за благоденствие на Бургас пред иконата на закрилника на града св. Николай Чудотворец. Заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари бе отслужена на Моста от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей - викарий на Негово високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

По традиция на площад "Атанас Сиреков" се състоя и ритуалът по издигане флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз.

Строят на Военноморските и сухопътни сили на гарнизон Бургас прие тържествено кметът Димитър Николов, в присъствието на председателя на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, народни представители, зам.-кметовете на града Станимир Апостолов, Михаил Ненов и Манол Тодоров, общински съветници и много граждани.

Около обяд представители на бургаското духовенство осветиха празничната трапеза и традиционния за Никулден рибен курбан.

След като пожела повече бургаски бебета и усмихнати хора в Бургас, като стопанин на града кметът Димитър Николов в присъствието на директорът на РИМ - Бургас Милен Николов разчупи обредната пита, която показа, че следващата година в морския град ще се раждат повече близнаци.

Шаранът остава предпочитана риба за Никулден

Шаранът остава предпочитана риба за Никулден

Извън Никулден българинът предпочитал да консумира пъстърва

"Когато се раждат повече близнаци, населението на Бургас ще нараства двойно и по-бързо ще се справим с демографския проблем. Пожелавам здраве и да се сбъдват всички добри начинания на бургазлии в нашия град. Нека доброто, щастието и успехът споходят всеки бургаски дом", пожела още кметът Николов.

Обредната трапеза тази година бе подготвена от учениците от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Регионалния исторически музей - Бургас. Десетки бургазлии имаха възможността да опитат от вкусния рибен курбан. През целия ден музиканти забавляваха гражданите на различни открити сцени. 

За 11-ти пореден път всички именници имаха възможността да си направят обща снимка. Най-възрастният именик тази година бе Никола Енчев, който е на 76 години, а най-малкият участник в общата снимка през миналата година - Никола Господинов, който тогава бе едва на 4 месеца, отново се включи в кадъра, но вече пораснал с година.

Кулминацията на празника е Никулденският концерт и запалването на светлините на коледната елха в Бургас.

Никулден е

Никулден е

За добрите му дела се разказвали множество легенди