Традиционно шаранът си остава най-купуваната риба. Пъстървата е втора по търсене. В навечерието на Никулден и въпреки ограничителните мерки в условията на пандемия, максимата се запазва, както и цените на рибите, съобщи БГНЕС. Огнян Георгиев, който е собственик на магазин за риба каза, че цените на рибите като цяло са същите като миналата година, с изключение на сьомгата, която се продава на по-ниска цена.

От думите му стана ясно, че извън Никулден българинът предпочита да консумира пъстърва, скумрия, сьомга, сьомгова пъстърва. По отношение на COVID-кризата, Георгиев, който произвежда риба, а също така се занимава и с програмиране, коментира, че епидемията не е оказала негативен ефект върху покупката на хранителни стоки.

Откриват рибен пазар в София на 5 и 6-ти декември

Откриват рибен пазар в София на 5 и 6-ти декември

Посетителите ще могат да закупят риба директно от производителите

Хората продължиха да купуват и дори в моментите, когато имаше ограничения по големите супермаркети, те се пренасочиха и към малките магазини", обясни той и уточни, че при него няма спад по отношение на продажбите на суровата риба. Не такава обаче е ситуацията с приготвената, при която бележи значителен спад.

Спадът е поради това, че хората са си вкъщи и офисите са затворени, което намалява консумацията на обяд. Намалението е от 30% до 40%, пресметна загубите Огнян Георгиев.

Въпреки това той не е използвал помощ от държавата за справяне с последиците от пандемията.