Антични предмети от II-III век след Христа бяха връчени на Националния исторически музей, съобщиха от НИМ. Оброчен релеф на Зевс и Хера с посветителен надпис, релефно изображение, вероятно на бога на войната Марс, както и глави от мраморни статуетки, от оброчен и надгробен релеф са част от предметите. В аристократичните римски семейства е имало обичай в ниши в своите домове да държат малки статуи на божества и на предци, уточняват от музея.

Тези предмети са били в частната колекция на Боян Радев, двукратен световен и олимпийски шампион по борба. Радев е дарил над 200 антични, средновековни и възрожденски паметници, както и всички свои награди и отличия от спортната си кариера. Боян Радев е първият българин, който има своя самостоятелна зала в НИМ, съобщават от музея.

От Националния исторически музей са решили да публикуват каталог на даренията на Боян Радев. "За отпечатването на каталога Вежди Рашидов, министър на културата в оставка, отпуска 10 хил.лв., НИМ също дава 10 хил. лв. Днес Божидар Димитров е поръчал каталогът да бъде преведен и отпечатан на английски език", съобщават от НИМ.