Три дни след рождения ден на Негово Светейшество българският патриарх Неофит председателят на БСП Корнелия Нинова и депутатите от Парламентарната група отидоха в патриаршеския дом, съобщиха от БСП.

След като го поздравиха за рождения му ден те разговаряха за Законопроекта за вероизповеданията и за Истанбулската конвенция.

Борисов поздрави патриарха за рождения му ден

Борисов поздрави патриарха за рождения му ден

Премиерът пожела здраве и сполука на Негово Светейшество

Припомняме, на 4 октомври премиерът Бойко Борисов и депутати от Комисията по вероизповедания и правата на човека в 44-то народно събрание отидоха в Светия синод да обсъдят Закона за вероизповеданията. Два проекта за този закон бяха внесени още през месец май. И в двата проекта има спорни текстове, за които има обещание да бъдат сериозно прегледани между първо и второ четене. След срещата бе обявено, че ще се повишат заплатите и на свещениците.

Относно Истанбулската конвенция от БПЦ имаха категорично становище, че ратификацията на документа води до духовна смърт. Мнението на Светия Синод е, че Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на бъдещето на европейската християнска цивилизация, тъй като води до промяна в светогледа.

От Светия синод изразиха притеснението си тогава, че конвенцията "отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до "психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", която е духовната смърт".

На днешната среща с патриарх Неофит присъстваха депутатите от "БСП за България" Драгомир Стойнев, Крум Зарков и Васил Антонов.