Парламентът реформира вероизповеданията. Това стана с гласуването на промените в законодателството.

Със законопроекта, подписан от лидерите на ПГ Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова, се предлага нов модел на финансиране на вероизповеданията, според който държавна субсидия се предоставя на вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от едно на сто от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване.

Полагащата се държавна субсидия ще се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности, описани в закона - образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др.

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

15 милиона лева горен праг за финансиране на вероизповеданията

В законопроекта размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималният размер на субсидията е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител. Вероизповеданията, които отговарят на този критерий, според последното преброяване от 2012 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание.

Останалите вероизповедания ще продължават да получават субсидия по досегашния ред чрез Закона за държавния бюджет през Дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет.

Каракачанов внася промени в Закона за вероизповеданията

Каракачанов внася промени в Закона за вероизповеданията

Забраняват финансирането на вероизповедания от чужбина

Другите важни въпроси, които трябва да бъдат решени и прецизирани в законопроекта между първо и второ гласуване са свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са чужди граждани, с даренията, с духовните училища, с функционирането и финансирането на диоцезите на Българската православна църква в чужбина.

Има и друг проект на патриотите. Освен промените във финансирането, регистрационния режим, обучението в средните и висши духовни училища и административните санкции, важна част от законопроекта им са предложенията, свързани с допълнителното финансиране на религиозното образование в училищата, както и на възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.

Вносителите посочиха, че за да има възможност между първо и второ гласуване да се проведат широки обществени дискусии, е необходимо да се сформира работна група, в която да присъстват представители на различните политически сили и вероизповедания и да се излезе с интегрирани общи предложения по законопроекта.

ДПС съгласни с Каракачанов държавата да финансира вероизповеданията

ДПС съгласни с Каракачанов държавата да финансира вероизповеданията

Карадайъ обаче не дава толеранс за оставката на Валери Симеонов

Страната ни прави изключително важна стъпка, коментира Цветан Цветанов. В момента променящата се среда за сигурност в цяла Европа доведе до сериозна промяна в законодателството, свързано с вероизповеданията и начина на финансирането им, както припомни той. Промените щели да ограничат възможността за външно влияние върху вероизповеданията.

Мустафа Карадайъ призова промените да не е превърнат в инструмент за противопоставяне. Според него можело да се стигне до нужната прозрачност във финансирането на вероизповеданията.