Вицепремиерът по сигурността, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е вносител на промените в Закона за вероизповеданията. В писмо до медиите и на своята страница във Фейсбук той пише мотивите, с които е внесъл проекта в парламента.

"Този законопроект предлага ограничение за участието в ръководни органи на религиозните общности и институции на лица, които участват в ръководството на политическа партия, забрана за финансиране на вероизповеданията от трети страни и въвеждане на правила за осъществяване на образователни дейности, извършвани в съответните религиозни общности", пише Каракачанов.

16 имами от Турция служат в българските джамии

16 имами от Турция служат в българските джамии

Нямало законови пречки вероизповеданията да се финансират от чужбина

Припомняме, през януари 2016 г. стана ясно, че в България работят 16 имами от Турция. Те служат в нашите джамии. "Имаме много сериозни затруднения по отношение на имамите поради липса на кадрови ресурс", заявиха тогава от Мюфтийството. Назначаването на служители от Турция към Мюсюлманското вероизповедание е било уредено по законов път.

Вицепремиерът, министър и партиен лидер Каракачанов е публикувал позицията за внасянето на законопроекта и на своята страница в социалната мрежа "Фейсбук".

Каракачанов иска дипломите на имамите да се легализират

Каракачанов иска дипломите на имамите да се легализират

Не се отнася само до исляма, а и до християнството

Каракачанов, в качеството си на партиен председател през 2017 г. бе инициатор за създаване на работна група от експерти. След това, като вицепремиер, свика работна междуведомствена среща и в Министерския съвет. После пое ангажимента до края на този политически сезон новият проект на Закон за вероизповеданията да стане част от дневния ред на 44-ото Народно събрание, припомнят от партията му.

Неговата позиция гласи, че ще предизвика обществено обсъждане по готовия Законопроект за вероизповеданията. Той припомня, че е обещал да внесе проекта в парламента до края на този политически сезон. Това включва и разговори с Българската православна църква и всички основно застъпени в България вероизповедания, пише Каракачанов.

600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

Част от дипломите от Висшия ислямски институт са невалидни, обясни експерт

Както е посочено и в мотивите, правилата, съдържащи се в законопроекта, са формулирани при стриктно спазване на принципа на равнопоставеност на различните вероизповедания, пише Каракачанов.

"Предложенията, които аз и екипът ми правим с този проект, са предизвикани от негативни по характера си явления - религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на религиозен принцип на отделни религиозни общности в страната", пише Каракачанов.

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историци призовават Светия синод да приеме молбата на Македонската църква

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати писмо до патриарх Неофит и Светия синод

Според него разпространението на религиозни доктрини за промяна на държавното устройство, светския характер и закони на страната ни са в реална опасност, както и националната сигурност.

"Ето защо настъпи моментът за конкретни действия, а именно - обществено обсъждане и внасяне в Народното събрание за гласуване на нов Закон за вероизповеданията", мотивира се вицепремиерът.

Съобразяват наредба за европрограмите с предложение на Светия Синод?

Съобразяват наредба за европрограмите с предложение на Светия Синод?

Първа среща между Синода и министри след мораториума за кандидатстване по ОПРСР