"Имаме много сериозни затруднения по отношение на имамите поради липса на кадрови ресурс". Това заяви пред БНР Ахмед Ахмедов, говорител на главния мюфтия Мустафа Хаджи. Той поясни, че е законово уредено назначаването на служители от Турция към Мюсюлманското вероизповедание.

Към момента в България работят 16 такива имами, които служат по джамиите.

Турските служби активно използвали изселниците за шпионаж в България

Турските служби активно използвали изселниците за шпионаж в България

През 50-те и 60-те години Турция е провела редица тайни операции в България

"Такива служители идват по наше заявление там, където има нужда и е съгласувано с Дирекцията по вероизповеданията и съобразно със законодателните актове, които съществуват. Това е практика за всички други изповедания, а не само за мюсюлманското", твърди Ахмед Ахмедов.

"Вероизповеданията нямат никакви законови пречки да се финансират от дарители от чужбина – това е регламентирано от Закона за вероизповеданията и се случва по различни проекти на различните вероизповедания, не става въпрос само за мюсюлманското", заяви Ахмед Ахмедов.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че държавата е заделила 360 хиляди лева за строеж на 49 нови джамии.

Държавата заделила 20 млн. лева за ремонта на храма „Св. Ал. Невски”

Държавата заделила 20 млн. лева за ремонта на храма „Св. Ал. Невски”

Насочват 360 хил. лева за строеж на 49 джамии у нас

"Мюсюлманското вероизповедание в България няма отношение към политическите партии и евентуални нови формирования", каза Ахмедов. Той отрече да има политици, които да са част от ръководството на Главното мюфтийство, още повече към Висшия мюсюлмански съвет.

"Депутатът Хюсейн Хафъзов, както и бившият вече председател на Висшия мюсюлмански съвет, след като предприеха своите политически деяния, те се отказаха от постовете си в него – техните договори към Мюсюлманско вероизповедание бяха прекратени", каза Ахмедов.

Според него, всяко свикване на Национална мюсюлманска конференция предизвиква бурни дебати. На 24 януари предстои подобен форум.

"За съжаление при всяка една организация на конференцията обстановката става твърде обтегната с оглед на това да може да се компрометира свободният избор на мюсюлманите за техни ръководни органи", каза Ахмедов.

Той не очаква да има проблем с легитимността на ръководството и спокойното провеждане на редовната конференция. Говорителят на главния мюфтия отрече да има смени на делегати по населени места, които да бъдат изпратени на конференцията през януари.

Според него, процесът на пререгистрация на мюсюлмански настоятелства е регулярен процес, който върви в последните три години в Изповеданието и това е съвсем нормално.

"Такива количества, които се представят в медийното пространство, 400 мюсюлмански настоятелства и техните ръководства подменени – това не е под никаква форма актуално", каза Ахмедов.

Относно заличаването на настоятелства по места, Ахмедов оправда това действие като мярката поради обезлюдяване на определени населени места – там, където няма мюсюлмани, няма смисъл да има и настоятелство.