От Главното мюфтийство не контролират проповедите на имамите си, защото не получават достатъчно финансиране от България. Това заяви Джелал Фаик - главен секретар на Главното мюфтийство, пред bTV.

Той посочи, че няма информация кой имам къде се е обучавал.

В българското мюфтийство получават около 2 милиона лева от Турция, които "подпомагат да се обгрижва исляма в България". Парите идват по договор, сключен пред 1998 г. с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет).

600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

Част от дипломите от Висшия ислямски институт са невалидни, обясни експерт

Според Фаик, те са нужни на вероизповеданието, защото: "след промените България по никакъв начин не обгрижва мюсюлманската общност". Тези пари се получават ежегодно и отиват за духовните училища и Висшия ислямски институт, поясни главният секретар на Мюфтийството.

Алекс Алексиев, който е специалист по радикален ислям, заяви, че трябва да има регистър на имамите и не бива да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са обучени в България. "Австрийците забраниха чуждото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора не само проповядват, но и шпионират в полза на Ердоган и партията му", категоричен е той.

Мюфтиите да учат у нас, а не в ислямски държави, иска Каракачанов

Мюфтиите да учат у нас, а не в ислямски държави, иска Каракачанов

Нормално е кадрите, които стават мюфтии

Фаик посочи, че главното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя държава.